Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prvé zábery zo špionážneho satelitu KĽDR! Južná Kórea čiastočne pozastavila plnenie vojenskej dohody

Na televíznej obrazovke sa zobrazuje správa o tom, že Severná Kórea vypustila špionážny satelit na obežnú dráhu pri svojom treťom pokuse o vypustenie v tomto roku počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei v stredu 22. nov Zobraziť galériu (2)
Na televíznej obrazovke sa zobrazuje správa o tom, že Severná Kórea vypustila špionážny satelit na obežnú dráhu pri svojom treťom pokuse o vypustenie v tomto roku počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Južnej Kórei v stredu 22. nov (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

SOUL - Vojenský špionážny satelit vypustený v utorok Severnou Kóreou zhotovil snímky Andersenovej leteckej základne a prístavu Apra nachádzajúcich sa na tichomorskom ostrove Guam, ktorý je nezačleneným územím USA. Informovala o tom juhokórejská agentúra Johnap s odvolaním sa štátne médiá v KĽDR.

Aktualizované

12:39 Juhokórejská armáda v stredu uviedla, že vojenský špionážny satelit vypustený deň predtým Severnou Kóreou sa zrejme dostal na obežnú dráhu. Na zistenie, či funguje bezchybne, však treba viac analýz a času. Informuje o tom správa z juhokórejskej agentúry Johnap.

Ako uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA, zábery boli odoslané do Pchjongjangu, kde si ich počas návštevy satelitného riadiaceho centra Národného úradu pre letecké technológie prezrel severokórejský vodca Kim Čong-un. Uviedol, že Severná Kórea by mala mať viac špionážnych satelitov, aby sa posilnili jej sebaobranné schopnosti a účinnosť jej vojenských úderných prostriedkov.

Archívne video: Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

KCNA tiež oznámila, že satelit začne oficiálne fungovať 1. decembra. Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea odsúdili štart severokórejskej rakety so špionážnym satelitom, ktorým KĽDR podľa nich porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu vypúšťať balistické rakety akéhokoľvek doletu. Rovnaký postoj zaujali tieto krajiny aj pri neúspešných štartoch v máji a auguste.

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Južná Kórea tiež tento týždeň uskutoční spoločné námorné cvičenie s Japonskom a USA. Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov.

Južná Kórea čiastočne pozastavila vojenskú dohodu s KĽDR

Južná Kórea v stredu oznámila, že čiastočne pozastavila vojenskú dohodu s KĽDR z roku 2018. Reagovala tak na štart severokórejskej rakety so špionážnou družicou. Informujú o tom správy z agentúr Jonhap a AFP.

Soul uviedol, že na základe tohto kroku obnoví monitorovacie a sledovacie aktivity v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov. Cieľom vojenskej dohody z roku 2018 medzi Južnou Kóreou a KĽDR je znížiť vojenské napätie medzi krajinami, zabrániť náhodným stretom a budovať vzájomnú dôveru. V dohode sa píše o vytvorení nárazníkových a bezletových zón pozdĺž hraníc.

Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje stav satelitu v satelitnom riadiacom centre v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 22. novembra 2023
Zobraziť galériu (2)
Na snímke poskytnutej severokórejskou vládou severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje stav satelitu v satelitnom riadiacom centre v severokórejskom Pchjongjangu v stredu 22. novembra 2023  (Zdroj: SITA/Kórejská ústredná tlačová agentúra/Korea News Service via AP)

Severná Kórea v utorok odpálila raketu s vojenským špionážnym satelitom, ktorá preletela ponad územie Japonska. Pchjongjang tvrdí, že družicu sa úspešne podarilo umiestniť na obežnú dráhu Zeme. Japonská vláda v stredu uviedla, že predmetné tvrdenie zatiaľ nedokáže potvrdiť.

KĽDR štartom rakety so špionážnou družicou porušila niekoľko rezolúcií Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN). Tento krok dôrazne odsúdili USA, Japonsko, Južná Kórea aj generálny tajomník OSN António Guterres.

Severná Kórea úspešne vypustila špionážnu družicu

KĽDR oznámila, že úspešne vypustila špionážnu družicu na obežnú dráhu Zeme. Severokórejské tvrdenie zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť, pripomenula agentúra AP. Spojené štáty aj Južná Kórea ale Severnú Kóreu za jej vypustenie rakety nesúcej špionážny satelit odsúdili.

Biely dom uviedol, že ide o "bezostyšné porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN". Krok Pchjongjangu "zvyšuje napätie a hrozí destabilizovať bezpečnostnú situáciu v regióne i mimo neho", zdôraznila vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters, hovorkyňa Národnej bezpečnosti rady Bieleho domu Adrienne Watsonová.

Vypustenie rakety podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA prizeral líder KĽDR Kim Čong-un. Agentúra dodala, že krajina plánuje v blízkej budúcnosti vypustiť ešte ďalšie satelity. Predchádzajúce severokórejské snahy o vyslanie družice na obežnú dráhu Zeme zlyhali.

Japonská vláda vydala v súvislosti s odpaľovaním rakety varovanie

Generálny štáb juhokórejskej armády uviedol, že zaznamenal možné vypustenie špionážnej družice, avšak zatiaľ nedokončil analýzu, ktorá by to s určitosťou potvrdila. Juhokórejský premiér Han Duk-so zvolal na stredu mimoriadne rokovanie vlády, na ktorom sa ministri budú baviť o odstúpení od vojenskej dohody s Pchjongjangom uzavretej v roku 2018.

Japonská vláda vydala v súvislosti s odpaľovaním severokórejskej rakety varovanie pre obyvateľov prefektúry Okinawa na juhu krajiny a vyzvala ich, aby sa ukryli v budovách či podzemí. Po chvíli varovania odvolala.

Pchjongjang sa už tento rok v máji a v auguste pokúsil vyslať do vesmíru svoju vlastnú špionážnu vojenskú družicu, oba štarty však skončili neúspechom. Tento týždeň Severná Kórea informovala, že medzi 22. novembrom a prvým decembrom vyšle na obežnú dráhu okolo Zeme družicu, ktorej funkciu bližšie nešpecifikovala. Raketa so satelitom tak bola zrejme odpálená krátko pred Pchjongjangom oznámeným časovým oknom.

Viac o téme: Severná KóreaKĽDRJužná KóreaVojenská dohodaČiastočné pozastavenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu