Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V boji proti inflácii má pred sebou Európska centrálna banka ešte dlhú cestu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Hovoriť o víťazstve nad infláciou je napriek jej nedávnemu poklesu zatiaľ predčasné. Uviedla to v utorok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová. Pokles cien energií síce zmiernil cenové tlaky, je však potrebné zostať ostražitý, kým sa miera inflácie nevráti k strednodobému cieľu, povedala Lagardová na konferencii v Berlíne. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

archívne video

Priemerná inflácia za tento rok bude neuveriteľných 11%, budúci rok podľa nás poklesne, povedal Kažimír (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

ECB reagovala na inflačné šoky výraznou úpravou svojej menovej politiky a jej účinky sú čoraz viditeľnejšie, momentálne sa nachádza vo fáze, v ktorej je potrebné pozorne sledovať rôzne sily ovplyvňujúce ďalší vývoj inflácie, uviedla ďalej Lagardová. Spomenula pritom rastúce mzdy, ktoré môžu potenciálne prispieť k zrýchleniu inflácie. "Čaká nás ešte dlhá cesta," uzavrela šéfka ECB.

Medziročná inflácia sa pod hranicu 3 % vrátila prvýkrát od leta 2021

ECB v rámci boja proti vysokej inflácii naposledy zvýšila úrokové sadzby v septembri, desiatykrát po sebe, a odvtedy ich ponechala nezmenené. V októbri spotrebiteľské ceny v eurozóne spomalili tempo medziročného rastu na 2,9 % zo septembrovej úrovne 4,3 %. Medziročná inflácia sa pod hranicu 3 % vrátila prvýkrát od leta 2021, bola však stále vyššia ako strednodobý cieľ ECB, ktorá si ho stanovila na úrovni 2 %.

Viac o téme: BojInfláciaEurópska centrálna banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu