Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Argentíne bude vládnuť "Blázon" s motorovou pílou: Označil pápeža za hlupáka a kšefty s orgánmi za prospešné

Prezidentské voľby v Argentíne vyhral Javier Milei. Zobraziť galériu (2)
Prezidentské voľby v Argentíne vyhral Javier Milei. (Zdroj: profimedia.sk)

BUENOS AIRES - Budúcim argentínskym prezidentom bude pravicový populista Javier Milei. Jeho súper, minister hospodárstva Sergio Massa, už mu zablahoželal, a ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov tak uznal svoju porážku v druhom kole hlasovania v 46-miliónovej latinskoamerickej krajine. Víťazstvo ekonóma Mileia bude podľa agentúr predstavovať zásadnú politickú zmenu v krajine, ktorá zápasí s vysokou infláciou a stúpajúcou chudobou. V Argentíne prezývajú Mileia "madman", čo znamená šialenec.

"Dnes začína rekonštrukcia Argentíny," povedal v prejave k svojim priaznivcom v noci na dnešok SEČ Milei, ktorý býva porovnávaný s Donaldom Trumpom. "Situácia Argentíny je kritická. Naša krajina potrebuje drastické zmeny. Teraz nie je čas na pozvoľný postup a vlažné opatrenia," dodal politik, ktorý v predvolebnej kampani sľuboval okrem iného nahradenie domácej meny peso americkým dolárom alebo zrušenie centrálnej banky.

archívne video

Ivan Korčok Stav zberu podpisov v kampani za prezidenta SR (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Po sčítaní 99,4 percenta hlasov mal päťdesiattriročný Milei jasný náskok v pomere 55,7 ku 44,3 percenta, napísala agentúra AP. Z októbrového prvého kola hlasovania pritom ešte víťazne vzišiel Massa, predstaviteľ vládnej peronistickej Únie pre vlasť, keď druhého Mileia porazil o sedem percentuálnych bodov.

Súper mu pogratuloval

Päťdesiatjedenročný Massa svojim priaznivcom v nedeľu večer miestneho času (v noci na dnešok SEČ) povedal, že už s Mileiom hovoril, aby mu "pogratuloval a zaželal mu veľa šťastia, pretože je to prezident, ktorého si väčšina Argentínčanov zvolila na ďalšie štyri roky". Jeho slová boli v tábore Meleiových podporovateľov podľa denníka El Clarín prijaté s obrovským nadšením. Slávilo sa aj v uliciach hlavného mesta Buenos Aires.

"Je to triumf, ktorý nie je ani tak zásluhou Mileia a jeho zvláštností a špecifík, ako skôr dopytu po zmene," zhodnotil výsledok analytik Lucas Romero. "To, čo sa prejavilo vo voľbách, je únava, vyčerpanie a protestný hlas väčšiny Argentínčanov," dodal.

Argentínske médiá dopredu voľby vnímali ako politický súboj medzi kandidátom, ktorý predstavuje kontinuitu, a Mileiom, ktorý je vnímaný ako zásadná zmena. Zahraničné agentúry Mileie označujú za "krajne pravicového libertariánskeho radikála" či "pravicového populistu". Agentúra AP očakáva, že sa teraz Argentína politicky výrazne posunie doprava.

Massa v predvolebnej kampani varoval pred rušením kľúčových ministerstiev a ohrozením verejných služieb, vrátane zdravotníctva a školstva, a tiež sociálnych programov, na ktoré sú mnohí Argentínčania odkázaní.

Práve vážne ekonomické problémy krajiny boli hlavným dôvodom, prečo Miléia podporoval napríklad dvadsaťšesťročný fyzioterapeut Esteban Medina. "Peniaze stačia každým dňom menej a menej. Som kvalifikovaný človek a môj plat na nič nestačí," nechal sa počuť v týždni.

Javier Milei oslávil víťazstvo so svojou partnerkou herečkou Fatimou Florézovou.
Zobraziť galériu (2)
Javier Milei oslávil víťazstvo so svojou partnerkou herečkou Fatimou Florézovou.  (Zdroj: profimedia.sk)

Zdôrazňoval výhody obchodu s orgánmi

Naproti tomu tridsaťšesťročná žena v domácnosti Jenifer Pioová vyjadrila obavy, že víťazstvo Miléia by mohlo Argentínu nasmerovať späť k diktatúre. "Milei nemá najmenšie poňatie o tom, ako vládnuť," myslí si. "Je emočne a psychicky nestabilný. Nie je na tom dobre," povedala aj o politikovi, ktorý počas kampane opakovane vystupoval s naštartovanou motorovou pílou. Vehementne obhajoval voľný prístup k strelným zbraniam a dokonca zdôrazňoval výhody obchodovania s orgánmi.

Milei nerozdeľuje len Argentínčanov, ale aj zahraničných štátnikov. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorého predtým ekonóm nazval "naštvaným komunistom", mu zaželal šťastie a úspech, zatiaľ čo ľavicový kolumbijský prezident Gustavo Petro jeho víťazstvo považuje za smutné pre Latinskú Ameriku.

Americký exprezident Trump vo svojej gratulácii Mileimu vybavil, že je naňho hrdý. "Zmeníte svoju krajinu a vrátite Argentíne jej veľkosť!" podotkol aj v narážke na svoj volebný slogan.

Žije s klonovanými psami

„Nikto s takými extrémnymi názormi na ekonomické otázky nebol nikdy zvolený za prezidenta juhoamerickej krajiny,“ povedal ekonóm Mark Weisbrot z amerického výskumného inštitútu Center for Economic and Policy Research. „Sotva uznáva legitímnu úlohu vlády v niektorých najdôležitejších politických oblastiach, ktoré väčšina ľudí považuje za nevyhnutné pre demokratickú, humánnu a stabilnú spoločnosť."

Milei ťažil predovšetkým z hnevu mnohých Argentínčanov voči prebiehajúcej kríze a politickému establishmentu. So strapatými vlasmi a spustenou motorovou pílou narážal na politickú „kastu“, ktorú nenávidel na podujatiach predvolebnej kampane. Excentrik žije s piatimi naklonovanými obrovskými mastifmi, ktorých pomenoval po liberálnych ekonómoch ako Milton Friedman a Robert Lucas.

Viac o téme: Prezidentské voľbyArgentínaJavier Milei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu