Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Na Kanárske ostrovy prišlo viac migrantov ako v rekordnom roku 2006

(Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne)

MADRID - Počet migrantov, ktorí sa tento rok dostali na Kanárske ostrovy patriace Španielsku, prekročil rekordný počet za celý rok 2006. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje zverejnené vládou.

archívne video

Autentické zábery nočného prenasledovania vozidla s nelegálnymi migrantmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Podľa španielskeho ministerstva vnútra sa medzi 1. januárom a 15. novembrom na Kanárske ostrovy preplavilo z Afriky 32.436 migrantov - v roku 2006 ich bolo 31.678. Je to nárast o 118 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022. Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska v októbri uviedol, že od začiatku roka úrady prekazili cestu na Kanárske ostrovy viac ako 12.000 migrantom. Regionálna vláda v súvislosti s týmto vývojom vyzvala vládny kabinet v Madride, aby jej poskytol viac zdrojov na zvládnutie prísunu migrantov.

Plavidlá s migrantmi vyrážajú najmä z Maroka

Po sprísnení kontrol v Stredozemnom mori sa Kanárske ostrovy stali obľúbenou zastávkou pre ľudí utekajúcich pred chudobou a konfliktami v Afrike. Plavidlá s migrantmi vyrážajú najmä z Maroka a Západnej Sahary, ako aj z Mauritánie, Gambie a Senegalu. Aby sa pašeráci vyhli hraničným kontrolám, lode najprv nasmerujú na západ na otvorený Atlantik a potom pokračujú na sever ku Kanárskym ostrovom. Mnohé z nich skončia na malom - najzápadnejšom - ostrove El Hierro. Podľa španielskej mimovládnej organizácie Caminando Fronteras pomáhajúcej lodiam s migrantmi, ktoré sa ocitnú v núdzi, a rodinám nezvestných, v rokoch 2018-2022 počas plavby na Kanárske ostrovy zahynulo alebo sa stratilo viac ako 7800 ľudí.

Viac o téme: PríchodMigrantiKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu