Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ministri obrany Európskej únie hodnotili pokrok pri plnení cieľov štruktúrovanej spolupráce

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL — Ministri obrany EÚ v utorok v Bruseli prijali odporúčanie, hodnotiace pokrok, ktorý 26 zúčastnených členských štátov dosiahlo pri plnení záväzkov prijatých v rámci stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO). Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Rada ministrov zdôraznila, že zúčastnené členské štáty dosahujú pokrok pri zvyšovaní svojich výdavkov na obranu s 12-percentným rastom v roku 2023 a ďalším zvýšením podľa prognózy na roky 2024 – 2025. Okrem toho sa 25 percent z celkových výdavkov na obranu vyčlenených na investície v roku 2022 použilo na urýchlenie obstarávania potrebných spôsobilostí a doplnenie zásob. Ministri obrany zohľadnili zvýšený záujem o využívanie nástrojov a iniciatív EÚ na rozvoj obranných spôsobilostí a podporili ďalšie využívanie Európskej obrannej agentúry (EDA) ako hlavného európskeho fóra pre spoločný rozvoj spôsobilostí.

archívne video

Štefanec v Európskom parlamente o obchádzani sankcií EÚ uvalených na Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Spoločné obstarávanie potrebných spôsobilostí

Rada EÚ zároveň vyzvala na spoločné úsilie zvrátiť pokles výdavkov na výskum a technológie (z 1,7 na 1,1 percenta) a zachovať zameranie na vývoj a inovácie, ako aj na spoločné obstarávanie potrebných spôsobilostí. Podľa ministrov by členské štáty zúčastnené na PESCO mali pokročiť vo vykonávaní 20 ďalších záväzkov s cieľom splniť ich všetky do roku 2025. Rovnako by mali rámec PESCO využívať spolu s ďalšími iniciatívami a procesmi týkajúcimi sa obrany, ako je Plán na rozvoj spôsobilostí (CDP), Koordinované výročné preskúmanie v oblasti obrany (CARD) a Európsky obranný fond (EDF).

Boj proti bezpilotným vzdušným systémom

Pokiaľ ide o 68 prebiehajúcich projektov, ministri ocenili skutočnosť, že projekty PESCO už prinášajú konkrétne výsledky v oblastiach, ako sú kybernetika, bezpilotné systémy, vojenská mobilita, chemický, biologický, rádiologický a jadrový dozor a zdravotnícke služby. Niekoľko projektov PESCO prijalo opatrenia na rýchle zvýšenie dostupnosti a efektívnosti svojich kapacít s ohľadom na výzvy, ktoré predstavuje ruská agresia na Ukrajine. Jedným z príkladov je boj proti bezpilotným vzdušným systémom, lekárska podpora a ochrana kritickej námornej infraštruktúry.

Strategické preskúmanie PESCO sa má uzavrieť do konca roku 2025 a podľa Rady EÚ pre obranu tento proces poskytuje veľkú príležitosť na formovanie budúcnosti a posilnenie štruktúrovanej spolupráce v oblasti obrany.

Viac o téme: PokrokSpoluprácaMinistri obranyEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu