Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo mŕtvych i zranených: Zosilňujú aj letecké bombardovanie Avdijivky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV/MOSKVA - Traja ľudia prišli o život a najmenej 12 ďalších utrpelo v pondelok zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson a jeho okolia, uviedli tamojší predstavitelia. Informuje o tom agentúra DPA. Ruské sily zároveň sa aj naďalej snažia o dobytie Avdijivky na východe Ukrajiny. Obranu niekoľko mesiacov obliehaného mesta sa snažia narušiť zosilneným leteckým bombardovaním, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na ukrajinskú armádu. Dianie sladujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 628

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 628 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:43 Ruskému opozičnému politikovi a bývalému námestníkovi ministra energetiky Vladimirovi Milovovi hrozí deväť rokov väzenia za šírenie dezinformácií o ruskej armáde. O tento trest súd v Moskve požiadal na utorkovom pojednávaní prokurátor. Takisto navrhol, aby Milov dostal päťročný zákaz zverejňovania materiálov na internete, informovala v utorok rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

20:41 Maďarsko naďalej odmieta dodávať zbrane Ukrajine a nepodporuje ani posielanie ďalších financií Kyjevu, uviedol v utorok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky vo vyhlásení zaslanom agentúre MTI po zasadnutí ministrov obrany členských krajín Európskej únie v Bruseli. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

20:09 Ruský súd odsúdil v utorok nemenovaného muža na šesť rokov väzenia za zničenie plagátov, ktoré zobrazovali ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine ako hrdinov. TASR o tom píše na základe informácií agentúry AFP.

18:45 Fínska vláda v utorok oznámila, že zvažuje uzatvorenie hraničných priechodov s Ruskom. Moskvu obvinila, že úmyselne vpúšťa do Fínska migrantov aj napriek tomu, že nemajú potrebné cestovné doklady. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:50 Z Ukrajiny prišlo do Maďarska od začiatku tohto roka 545.000 utečencov, pričom cez Rumunsko ich prišlo ďalších 697.000, oznámil v utorok členom maďarského parlamentného výboru pre obranu a vnútro minister vnútra Sándor Pintér. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Rezort vnútra má za sebou ťažký, ale úspešný rok. Bol to mimoriadny rok, pretože za našimi hranicami je vojna. Ukrajinsko-ruská vojna ovplyvňuje aj bezpečnostnú situáciu v našej krajine," povedal Pintér.

15:39 V Rusku miznú alebo sú demolované pamätníky obetí stalinských represií, súčasne rastie úsilie o rehabilitáciu tohto bývalého sovietskeho diktátora. TASR informáciu prevzala z utorkovej správy stanice BBC News.

15:08 Nemecká vláda objednala u zbrojárskej spoločnosti Rheinmetall 32 starších tankov Leopard 1A5, ktoré chce poslať na Ukrajinu. Oznámil to v utorok samotný Rheinmetall, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

14:06 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že pred nástupom zimy vyčleňuje ďalších 110 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca TASR. Komisia pripomenula, že vojna Ruska proti Ukrajine pokračuje a humanitárna situácia v krajine je "strašná", pričom nástup zimy predstavuje ďalšie výzvy pre už beztak zraniteľné komunity postihnuté vojnou.

13:51 Rusko zvyšuje počet svojich útokov pozdĺž frontovej línie, uviedol v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. Agentúra ďalej poukazuje na to, že Ukrajine ani Rusku sa v posledných mesiacoch nepodarilo nadobudnúť nijaké významné územné zisky, no Zelenskyj aj Kremeľ odmietajú, že by sa konflikt dostal do patovej situácie.

13:45 Ukrajinský politik Olexandr Dubinskyj, obvinený zo spolčenia sa s Ruskom a šírenia "nepravdivých" informácií o vedení krajiny, v utorok oznámil, že ho poslali pred súdnym procesom do väzby na 60 dní. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

13:43 Nemecko dodáva Ukrajine ďalšie tanky Leopard 1, obrnené sanitky. Nemecko odovzdalo 10 tankov Leopard 1 A5, päť obrnených sanitiek Warthog a 10 prieskumných bezpilotných lietadiel Vector, okrem inej pomoci v oblasti obrany pri svojej najnovšej dodávke pomoci Ukrajine, oznámila nemecká vláda 13. novembra

12:25 Ruské sily zasiahli Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti tromi bezpilotnými lietadlami, pričom zabili jedného človeka a zranili 72-ročného muža, povedal 14. novembra guvernér Serhii Lysak.

11:27 Európskej únii sa zrejme nepodarí dodať Ukrajine jeden milión kusov delostreleckej munície tak, ako bolo dohodnuté. Oznámil v utorok v Bruseli nemecký minister obrany Boris Pistorius, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP.

10:42 Nášľapné míny a výbušniny zabili alebo zranili v roku 2022 na Ukrajine desaťkrát viac ľudí ako rok predtým. Je to následok vojny, ktorú rozpútalo Rusko. Na Ukrajine bolo vyše 600 takýchto zdokumentovaných prípadov, uviedla v utorok v Ženeve koalícia organizácií Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín (ICBL), na ktorú sa odvolala tlačová agentúra DPA.

09:54 Slovenský minister obrany Robert Kaliňák sa v pondelok v Bruseli stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, s ktorým rokoval predovšetkým o prioritách slovenskej vlády v oblasti bezpečnosti a obrany či budúcnosti pomoci Ukrajine zo strany Slovenskej republiky. V utorok to oznámil komunikačný odbor ministerstva obrany, informuje TASR. Kaliňák počas stretnutia informoval Stoltenberga o ukončení vojenskej pomoci Ukrajine zo slovenských skladových zásob. "Slovensko aj napriek tomu ponúka dostatočne širokú škálu humanitárnej, civilnej a technickej nesmrtiacej pomoci. Zahraniční partneri rozhodnutie novej vlády plne rešpektujú," uviedlo ministerstvo.

MIMORIADNY ONLINE Ruské ostreľovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

09:36 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 14. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

09:22 Ruské ostreľovanie Chersonu zranilo ženu. Útok ruského delostrelectva na mestskú časť Korabel v Chersone 14. novembra zranil 54-ročnú ženu, informovala vojenská správa Chersonskej oblasti.

08:42 Ukrajina cez noc zostrelila 7 z 9 útočných bezpilotných lietadiel. Ukrajinské sily zostrelili v noci nadnes sedem z deviatich bezpilotných lietadiel Shahed „kamikadze“, ktoré Rusko vypustilo, informovalo letectvo 14. novembra.

06:00 Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v pondelok prisľúbil nepretržitú pomoc USA Ukrajine vrátane podpory pri prekonaní nadchádzajúcej zimy v súvislosti s obavami, že Rusko bude opätovne útočiť na energetickú infraštruktúru tejto krajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Antony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

Ruské ostreľovanie Chersonu si vyžiadalo mŕtvych i zranených

Traja ľudia prišli o život a najmenej 12 ďalších utrpelo v pondelok zranenia pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Cherson a jeho okolia, uviedli tamojší predstavitelia. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. Gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin na platforme Telegram spresnil, že v dôsledku ruského ostreľovania zahynuli v centre rovnomennej oblastnej metropoly dvaja ľudia a ďalší desiati civilisti utrpeli zranenia. Na okraji Chersonu zahynul starší muž, kým jeho dcéra a jej dvojmesačné bábätko utrpeli zranenia.

Severná časť Chersonskej oblasti bola ukrajinskou armádou oslobodená pred rokom, pripomína DPA. Jej južnú časť stále okupujú ruské jednotky, ktoré ostreľujú Ukrajinou kontrolované obce z východného brehu rieky Dneper, ktorá od postupu ukrajinskej armády tvorila frontovú líniu. Dve ruské štátne tlačové agentúry zároveň v pondelok krátko informovali o údajnom ústupe ruskej armády v Chersonskej oblasti, bezprostredne po tom však správy stiahli, píše DPA.

"Velenie zoskupenia 'Dnipro' sa rozhodlo preskupiť ozbrojené sily do výhodnejších pozícií na východnom brehu (rieky) Dnepra," uviedla štátna tlačová agentúra TASS. Agentúra Ria Novosti zverejnila text v podobnom znení; o niekoľko minút neskôr však obe agentúry uviedli, že správy boli "zrušené". O niečo neskôr portál RBK citoval ruské ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že išlo o prípad "vyslania nepravdivého odkazu" a o "provokáciu". DPA pripomína, že pozadie incidentu nebolo bezprostredne jasné. Novinári z nezávislého portálu Meduza poukázali na to, že ruské štátne médiá často dostávajú oznámenia ministerstiev ešte predtým, než boli zverejnené. V minulosti ruská armáda používala termín "preskupovanie" na opis vlastných porážok a ústupov, napríklad ako na jeseň 2022 vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti, konštatuje DPA.

Rusko zosilňuje letecké bombardovanie Avdijivky, uviedla ukrajinská armáda

Ruské sily sa naďalej snažia o dobytie Avdijivky na východe Ukrajiny. Obranu niekoľko mesiacov obliehaného mesta sa snažia narušiť zosilneným leteckým bombardovaním, uviedla agentúra Reuters s odvolaním na ukrajinskú armádu. Nový útok s cieľom obkľúčiť strategicky položené mesto na dohľad od okupovaného Donecka zahájili ruské sily v polovici októbra. Pohnúť frontovou líniou sa im odvtedy podarilo len nepatrne a za cenu veľkých strát.

"Boje stále pokračujú. V posledných dvoch dňoch okupanti zvýšili počet náletov s použitím riadených bômb z lietadiel Su-35," povedal jeden z hovorcov ukrajinskej armády Oleksandr Štupun. "Nepriateľ tiež privádza čoraz viac pechoty. Keď sa však predvčerom pokúsil nasadiť obrnenú techniku, zhoreli dva tanky a 14 ďalších vozidiel," dodal s tým, že ukrajinskí vojaci za posledných 24 hodín odrazili osem útokov na mesto.

Šéf miestnej vojenskej správy Vitalij Barabaš agentúre Ukrinform povedal, že na tomto úseku frontu pri ofenzíve zomrelo 3000 až 4000 ruských vojakov a zhruba dvojnásobný počet utrpel zranenie. Nepoškodená v meste známom obrovskou koksovňou podľa neho nezostala "ani jedna budova", z predvojnových 32.000 obyvateľov zostalo len niečo cez 1500, pričom naďalej prebieha evakuácia. Nemocnica funguje za neustáleho ostreľovania, otvorený je jediný obchod, dodal. Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj uviedol, že rokoval o "najhorúcejších sektoroch" frontovej línie s Charlesom Brownom, predsedom zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl Spojených štátov.

Viac o téme: VojnaRuskoMoskvaKyjevVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu