Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Povodne v Somálsku zabili desiatky ľudí a viac než 1,2 milióna vysídlili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

MOGADIŠO - Prívalové dažde v Somálsku si vyžiadali najmenej 31 životov a viac než 1,2 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy, informovali v nedeľu somálske úrady. Organizácia Spojených národov (OSN) varovala pred povodňami, aké sa vyskytujú len raz za 100 rokov. Informuje agentúra AP.

Povodne taktiež spôsobili rozsiahle škody na civilnej infraštruktúre africkej krajiny, najmä v regióne Gedo na juhu. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) počas uplynulého týždňa Somálsko varoval pred "povodňami takého rozsahu, aké sa podľa štatistík vyskytnú len raz za 100 rokov".

Povodne v Somálsku zabili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Takéto povodne sa podľa neho "dajú len zmierniť" a krajine odporučil "včasné varovanie a opatrenia (na záchranu životov), keďže je pravdepodobné, že dôjde k rozsiahlemu vysídleniu, ničeniu majetku a zvýšenej potrebe humanitárnej pomoci".

Hrozí zničenie poľnohospodárskej pôdy

Podľa OCHA môžu povodne do decembra narušiť životy približne 1,6 milióna ľudí v Somálsku. Zároveň môže voda zničiť 1,5 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy. V Somálsku, Keni a Etiópii od začiatku mesiaca prudko prší. Prívalové zrážky zapríčiňujú zosuvy pôdy a zatápajú budovy. Niektoré postihnuté regióny predtým zažívali najhoršie sucho za 40 rokov. Prívalové povodne si v Keni doposiaľ vyžiadali najmenej 15 obetí, v Etiópii zahynulo najmenej 20 ľudí a viac než 12.000 voda vyhnala z domovov.

Viac o téme: PovodneúmrtieSomálskoVysídlenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu