Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Amerike zrejme spustia prelomové očkovanie proti obezite: Očakávajú, že pôjde na dračku, vedľajší účinok odstrašuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

WASHINGTON - Nie je žiadnou novinkou, že všade vo svete, no aj u nás doma, je veľkým strašiakom nadváha a obezita (veľmi často už aj u detí). Prejedanie je jedným z mnohých nešvárov aktuálnej, konzumnej spoločnosti, no zrejme aj s týmto si ľudstvo chce pomôcť malým trikom. Počuli ste už o očkovaní proti obezite? Nie? Tak vedzte, že americký úrad na kontrolu liečiv (FDA) v týchto dňoch už podpísal papiere na schválenie takejto vakcíny.

archívne video

Zvyšuje sa riziko ochorenia respiračnými ochoreniami, úrady vyzývajú rizikové skupiny k očkovaniu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Zatiaľ len pre dospelých

O schválení vakcíny informuje FDA na svojom webe. Americký úrad pre potraviny a liečivá práve v stredu schválil vakcínu Zepbound (tirzepatid) na chronickú reguláciu hmotnosti u dospelých s obezitou (index telesnej hmotnosti 30 kilogramov na meter štvorcový (kg/m2) alebo viac) alebo nadváhou (index telesnej hmotnosti 27 kg na meter štvorcový alebo viac) s aspoň jedným stavom súvisiacim s hmotnosťou (ako je vysoký krvný tlak, cukrovka 2. typu alebo vysoký cholesterol) na použitie, okrem diéty so zníženým obsahom kalórií a zvýšenej fyzickej aktivity. Vakcína teda ešte nie je určená pre deti.

V Amerike zrejme spustia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko, Pool)

Čo je to Tirzepatid?

Tirzepatid je aktívna zložka lieku Zepbound. Tento je už schválený pod obchodným názvom Mounjaro na použitie spolu s diétou a cvičením na zlepšenie hladiny cukru v krvi (glukózy) u dospelých s diabetes mellitus 2. typu. "Obezita a nadváha sú vážne stavy, ktoré môžu byť spojené s niektorými z hlavných príčin smrti, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a cukrovka," povedal John Sharretts, MD, riaditeľ Divízie na liečbu cukrovky, lipidových porúch a obezity vo FDA. Centrum pre hodnotenie a výskum drog. "Vo svetle rastúcej miery obezity a nadváhy v Spojených štátoch sa dnešné schválenie zameriava na nenaplnenú lekársku potrebu," pokračuje. 

V Amerike zrejme spustia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tibor Rosta/MTI via AP)

Obezita je tiež metla ľudstva

Približne 70 % dospelých Američanov trpí obezitou alebo nadváhou a mnohí z nich majú stav súvisiaci s hmotnosťou. Na Slovensku je to podľa štatistík šesť až sedem z desiatich Slovákov, ktorí trpia nadváhou či obezitou. Strata 5% až 10% telesnej hmotnosti prostredníctvom diéty a cvičenia je spojená so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení u dospelých s obezitou alebo nadváhou.

V Amerike zrejme spustia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Veľký výkričník pri teste na potkanoch - nádory!

Zameriavajú sa však aj na odvrátenú stránku veci. Liek totiž môže, podobne ako všetky ostatné lieky, vyvolať vedľajšie účinky, ako napríklad nevoľnosť, vracanie, hnačku, zápchu, únavu, alergické reakcie či vypadávanie vlasov.

Je tu však jeden veľký problém. Liek testovali aj na potkanoch, ktorým prekvapivo spôsobil nádory. Nie je známe, či takéto nebezpečné vedľajšie účinky spôsobuje aj ľuďom. U potkanov išlo o nádory C-buniek štítnej žľazy. Nie je známe, či Zepbound spôsobuje takéto nádory, vrátane medulárnej rakoviny štítnej žľazy aj u ľudí. Zepbound sa nemá používať u pacientov s osobnou alebo rodinnou anamnézou medulárneho karcinómu štítnej žľazy alebo u pacientov so syndrómom mnohopočetnej endokrinnej neoplázie typu 2.

Viac o téme: OčkovanieObezitaUSAFDAAmerický Úrad pre kontrolu potravín a liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu