Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Náhle otrasy vyhnali obyvateľov z domov: Úrady evakuujú celé mesto, núdzový stav a sopečný výbuch je na spadnutie

Polostrov Reykjanes
Polostrov Reykjanes (Zdroj: SITA/AP/Icelandic Coast Guard)

REYKJAVÍK – Islandské úrady v piatok po silných otrasoch pôdy na polostrove Reykjanes vyhlásili núdzový stav. Správu sme prebrali od agentúry AFP.

"Náčelník štátnej polície (…) vyhlasuje pre civilnú obranu núdzový stav z dôvodu intenzívnych zemetrasení v oblasti Sundhnjukagigar severne od mesta Grindavik. Môžu sa objaviť ešte silnejšie zemetrasenia než doteraz a môže nastať sopečný výbuch," uvádza vyhlásenie Úradu civilnej obrany a krízového manažmentu.

Islandský meteorologický ústav (IMO) uvádza, že výbuch môže nastať v priebehu nasledujúcich niekoľkých dní. Mesto Grindavik má okolo 4000 obyvateľov a leží približne tri kilometre juhozápadne od miesta, kde v piatok otrasy pôdy zaznamenali.

Obyvatelia okolo 17.30 h. miestneho času zaznamenali dve silné zemetrasenia. Otrasy pôdy pocítili aj v islandskej metropole Reykjavík, vzdialenej približne 40 kilometrov a na väčšine južného pobrežia. Predbežné údaje IMO uvádzajú, že najsilnejší otras dosiahol magnitúdu 5,2. Polícia v piatok uzavrela cestu neďaleko Grindaviku poškodenú zemetraseniami.

IMO od konca októbra na polostrove Reykjanes zaznamenal 24.000 zemetrasení. Od roku 2021 sa tu odohrali tri sopečné výbuchy, všetky však nastali ďaleko od infraštruktúry a obývaných oblastí. Island má 33 aktívnych sopiek, čo je najviac v celej Európe.

Úrady evakuovali mesto Grindavík pre obavy zo sopečného výbuchu

Islandské úrady v noci na sobotu evakuovali mesto Grindavík po stovkách otrasov, ktoré vyvolali obavy zo sopečného výbuchu. Mesto sa nachádza neďaleko metropoly Reykjavík a má približne 4000 obyvateľov. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Island v piatok vyhlásil núdzový stav po tom, ako sa na polostrove Reykjanes, nachádzajúcom sa v juhozápadnej časti krajiny, vyskytla séria silných zemetrasení, ktoré by mohli byť predzvesťou sopečného výbuchu v oblasti Sundhnjukagigar, približne tri kilometre severne od Grindavíku. Mesto sa nachádza v blízkosti geotermálnych kúpeľov Modrá lagúna, obľúbenej turistickej destinácie, ktoré boli začiatkom tohto týždňa z preventívnych dôvodov dočasne zatvorené.

Grindavík zároveň leží neďaleko geotermálnej elektrárne Svartsengi, ktorá je hlavným dodávateľom elektriny a vody pre 30.000 obyvateľov polostrova Reykjanes. Na Islande sa nachádza 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Islandský meteorologický ústav (IMO) pôvodne uviedol, že k erupcii s najvyššou pravdepodobnosťou dôjde "skôr v priebehu niekoľkých dní ako hodín", keďže magma sa už niekoľko dní hromadí pod zemským povrchom v hĺbke zhruba päť kilometrov.

IMO však v piatok neskoro večer zaznamenal, že seizmická aktivita sa približuje k povrchu a magma začína vertikálne stúpať k zemskej kôre medzi oblasťou Sundhnjukagigar a Grindavíkom - čo naznačuje, že erupcia by mohla nastať skôr. Úrady sa rozhodli pre evakuáciu po tom, ako IMO varoval, že existuje "pravdepodobnosť, že sa pod Grindavík rozšíril prienik magmy". "V tomto štádiu nie je možné presne určiť, či a kde by sa magma mohla dostať na povrch," uviedol IMO. Island leží na Stredoatlantickom hrebeni, ktorý je trhlinou na oceánskom dne oddeľujúcou Eurázijskú tektonickú platňu od Severoamerickej tektonickej platne.

Viac o téme: Núdzový stavIslandReykjanesOtrasy pôdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu