Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Srbská polícia počas celoštátnej akcie objavilaviac ako 4-tisíc nelegálnych migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: @V_of_Europe)

BELEHRAD - Srbská polícia počas celoštátnej operácie objavila za menej ako dva týždne 4500 nelegálnych migrantov. Akciu odštartovala prestrelka, pri ktorej zahynuli traja migranti. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

archívne video

Migranti odhalení na kamere s termovíziou (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Polícia počas razií v pohraničných oblastiach na juhovýchode a severe Srbska našla päť ručných strelných zbraní a automatických pušiek a vyše 1500 nábojov. Osem osôb zatkli pre podozrenie z pašovania ľudí a takmer 120 osôb úrady zadržali pre "rôzne trestné činy", uviedlo srbské ministerstvo vnútra.

"Ministerstvo vnútra bude v tomto boji pokračovať, kým sa nevyrieši problém nelegálnej migrácie a úplne sa nepreruší reťaz obchodovania s ľuďmi," uviedla polícia. Zhruba 3000 objavených migrantov bolo premiestnených do oficiálnych, štátom riadených prijímacích centier.

Pri streľbe medzi migrantmi neďaleko hraníc Srbska s Maďarskom 27. októbra zahynuli traja ľudia a ďalší bol zranený. Počas následnej akcie bolo skontrolovaných viac ako 81.000 vozidiel a 330 lokalít. Srbsko leží na tzv. balkánskej trase, cez ktorú prúdili státisíce potenciálnych migrantov do Európskej únie. Mnohí utekajú pred vojnou alebo chudobou v Afrike, Strednej Ázii a na Blízkom východe.

Táto trasa bola v roku 2016 oficiálne uzavretá, ale migranti ju naďalej využívali, aj keď v oveľa nižšom počte. V uplynulých mesiacoch sa však na Balkáne odohrala séria potýčok medzi gangmi prevádzačov a migrantmi, pričom niektoré z nich mali smrteľné následky.

Viac o téme: Polícia MigrantiSrbskoOperácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu