Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Povstanie na hranici s Čínou môže viesť k rozpadu krajiny

(Zdroj: pixabay.com)

NEPJITO - Mjanmarsku hrozí rozpad, pokiaľ armáda nezastaví ofenzívu povstaleckých milícií pri hraniciach s Čínou, vyhlásil úradujúci prezident a šéf vládnucej junty Mjint Schwe. Vo štvrtok o tom informoval vládou podporovaný denník Global New Light of Myanmar, informuje agentúra AFP.

"Pokiaľ vláda nebude účinne riešiť incidenty v pohraničnej oblasti, krajina sa rozdelí na niekoľko častí," uviedol Schwe v stredu na zasadnutí Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. "Stabilitu možno do istej miery obnoviť vďaka obetiam na životoch (vojakov junty)," dodal bez uvedenia podrobností.

archívne video

Na hraniciach s Maďarskom sa vo štvrtok ráno začínajú náhodné kontroly (Zdroj: TASR/ Jaroslav Novák)

Boje medzi vládnucou juntou Mjanmarska a ozbrojenými skupinami prebiehajú v Šanskom štáte na hranici s čínskou provinciou Jün-nan už takmer dva týždne. Podľa odborníkov predstavujú najväčšiu vojenskú hrozbu pre juntu od jej nástupu k moci v roku 2021. Jakchainská armáda (AA), Armáda mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) a Palaungská národná oslobodzovacia armáda (TNLA) začiatkom novembra vyhlásili, že obsadili niekoľko vojenských pozícií a kľúčových ciest spájajúcich Mjanmarsko s Čínou.

Junta priznala, že stratila kontrolu nad strategickým mestom Činšvehav, no vývoj bojov nekomentovala už niekoľko dní. Mjanmarsko je od prevratu z 1. februára 2021 a zosadenia  líderky Aun Schan Su Ťij dejiskom násilného občianskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal viac ako 3000 mŕtvych a státisíce vysídlených. Schwe bol počas jej vlády viceprezidentom, junta ho neskôr vymenovala za prezidenta.

Viac o téme: HranicaČínaPovstanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu