Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záplavy v Somálsku z domovov vyhnali 300-tisíc ľudí a vyžiadali si desiatky obetí

Záplavy v Somálsku
Záplavy v Somálsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Gideon Maundu, File)

MOGADIŠO – Prívalové povodne na juhozápade Somálska si vyžiadali takmer tri desiatky obetí a z domovov vyhnali státisíce ľudí. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

V Somálsku, Keni a Etiópii od začiatku mesiaca prudko prší. Prívalové zrážky zapríčiňujú zosuvy pôdy a zatápajú budovy. Niektoré postihnuté regióny predtým zažívali najhoršie sucho za 40 rokov.

"Na zrážky sme upozorňovali a predpovedali sme, že táto situácia môže nastať," uviedol v utorok neskoro večer predseda somálskeho úradu na boj proti katastrofám. Prezident William Ruto však tieto predpovede spochybňoval a tvrdil, že k ničivým záplavám nedôjde. Záplavy si vyžiadali najmenej 29 obetí a z domovov vyhnali vyše 300.000 ľudí, celkovo zasiahli približne 850.000 ľudí.

Úrad Organizácie Spojených národov pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v stredu uviedol, že záchranné práce komplikujú prerušené cestné komunikácie. Prívalové povodne si v susednej Keni vyžiadali najmenej 15 obetí, v Etiópii najmenej 20 ľudí a viac než 12.000 voda vyhnala z domovov.

Ničivé povodne spôsobené klimatickou zmenou postihli túto časť východnej Afriky už v minulosti. Od októbra 1997 do januára 1998 si v piatich krajinách tzv. Afrického rohu vyžiadali viac než 6000 životov, z toho najmenej 1800 v Somálsku, kde sa vyliala rieka Juba. Ďalšie obete si vyžiadala epidémii malárie, ktorá prišla po záplavách, prípadne ich usmrtili krokodíly.

Viac o téme: ZáplavyObeteSomálsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu