Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vzácny modrý diamant Bleu Royal vydražili v Ženeve za takmer 44 miliónov dolárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA- Mimoriadne vzácny modrý diamant v utorok na aukcii v Ženeve predali za takmer 44 miliónov dolárov, čím sa stal jedným z najdrahších diamantov, aké boli kedy vydražené, uviedla aukčná sieň Christie's. Správa prevzatá z tlačovej agentúry AFP.

Diamant s názvom Bleu Royal s hmotnosťou 17,61 karátu je najväčším vnútorne bezchybným drahokamom v modrej farbe, aký sa kedy v histórii aukcií objavil v ponuke.  Očakávalo sa, že Bleu Royal sa na aukcii Christie's Magnificent Jewels vydraží za 35 až 50 miliónov dolárov.

Archívne video:

Klenotnícky dom Bulgari: Hviezdy nám, rovnako ako diamanty a drahé kamene, pripomínajú silu prírody a zásadné okamihy (Zdroj: Bulgari)

Po intenzívnom sedemminútovom kole dražby medzi tromi potenciálnymi kupcami ho získal anonymný súkromný zberateľ za 39,5 milióna švajčiarskych frankov (43,8 milióna USD).
Z historického hľadiska patrí do prvej desiatky najdrahšie predaných klenotov. Diamant v tvare hrušky, osadený na prsteni, sa už desaťročia nachádza vo "významnej súkromnej zbierke" a teraz sa prvýkrát predával v aukcii.

Majú upravený výbrus

Pred utorkovým predajom vyzdvihol vedúci medzinárodného oddelenia šperkov Christie's Rahul Kadakia výnimočnú farbu tohto drahokamu. Pre AFP zdôraznil, že mnohé moderné farebné diamanty majú upravený výbrus, čo zvýrazňuje farbu.

V prípade Bleu Royal bol však "samotný surový materiál taký bohatý, že ho dokázali vybrúsiť do klasického brilantného fazetovacieho štýlu", povedal. Žiarivo modré diamanty s hmotnosťou viac ako desať karátov sú extrémne vzácne. Od založenia Christie's v roku 1766 sa na dražbách objavili len tri takéto kamene – všetky za uplynulých 13 rokov. Jedným z nich bol Oppenheimer Blue, ktorý na aukcii v roku 2016 vydražili za 57,5 milióna dolárov a ktorý je jediným diamantom, aký Christie's kedy predala za vyššiu sumu ako Bleu Royal.

Viac o téme: DiamantŽenevaAukciaBleu Royal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu