Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Napriek zmierneniu sa infláciu stále nepodarilo dostať pod kontrolu, tvrdí člen Rady gunernérov

Ceny potravín rastú každým dňom: V potravinovej inflácii patríme k najhorším!
Ceny potravín rastú každým dňom: V potravinovej inflácii patríme k najhorším! (Zdroj: Topky, Getty Images)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) musí držať úrokové sadzby dostatočne vysoko a dostatočne dlhý čas, pretože napriek výraznému zmierneniu sa infláciu v eurozóne zatiaľ stále nepodarilo dostať pod kontrolu. Povedal to člen Rady guvernérov ECB Joachim Nagel. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Naša prísna menová politika funguje, nesmieme však príliš skoro poľaviť," uviedol Nagel, ktorý je prezidentom nemeckej centrálnej banky, v reakcii na najnovšie údaje o vývoji inflácie v eurozóne. Tá dosiahla v októbri 2,9 %, čo je najnižšia miera inflácie od júla 2021. Spomalila sa aj jadrová inflácia, ktorá nezahrnuje ceny energií a potravín. Dosiahla 4,2 %, zatiaľ čo v septembri predstavovala 4,5 %.

"Naopak, kľúčové úrokové sadzby musia zotrvať na dostatočne vysokej úrovni dostatočne dlhý čas," dodal šéf Bundesbanky. Zároveň povedal, že je priskoro hovoriť o tom, či už sadzby dosiahli svoj strop, aj keď niektorí jeho kolegovia uviedli, že septembrové zvýšenie úrokových sadzieb zo strany ECB by mohlo byť posledné a jeden dokonca hovoril o prípadnom znížení sadzieb v budúcom roku.

Viac o téme: InfláciaECBEurozóna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu