Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Milovníci čokolády, traste sa: Obľúbená pochúťka vám pred Vianocami spraví v peňaženkách prievan! TOTO je dôvod

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/ YAMOUSSOUKRO– Nedostatok úrody v Afrike vyhnal cenu obľúbenej pochúťky do závratných výšin. Za kakao či sladkú čokoládu si už onedlho poriadne priplatíme, najväčší pestovatelia kakaových bôbov sa totiž potykali s rekordne nízkou úrodou. Gazdinky zaplačú najmä pred Vianocami, keď okrem rekordnej inflácie cenu sviatočného nákupného košíka vytlačí nahor už aj táto položka.

archívne video

Krajniak počas čakania na vláde občerstvil novinárov domácimi bonbónmi (Zdroj: Topky/Maarty)

Vízia katastrofického scenára na trhu s obľúbenou pochúťkou, o ktorej sme vás informovali ešte v augusta sa dnes pomaly, ale iste napĺňa. Cena kakaa dnes na svetových trhoch láme všetky rekordy a jeho hodnota sa vyšplhala do takých výšin, že s ľahkosťou prekonala všetky rekordy za posledných 40 rokov.

Po mimoriadne ťažkom období pre farmárov, ktorí dlhé roky celý svet zásobujú obľúbenou pochúťkou sa nedostatok kakaa na svetovom trhu odráža už aj na jeho cene. O tom, že zdražovanie čokolády je už za rohom informujú aj samotní výrobcovia, podľa ktorých je vysoká cena čokolády dnes už istotou.

Milovníci čokolády, traste sa:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages)

Ghana a Pobrežie slonoviny na západnom cípe afrického kontinentu sú najväčšími producentmi kakaa na svete. Výdatné dažde však v regióne spôsobili výrazný problém. Kakaové plantáže, ktoré boli zamorené plesňou, tak nedokázali vyprodukovať stabilné množstvo kakaa. Práve naopak, tohtoročná úroda bola na historickom minime.

Zdražovanie v dôsledku nízkej úrody by sa malo najviac dotknúť cien horkej čokolády a čokolády na varenie, tie totiž obsahujú najvyšší podiel kakaa. K zlým správam dnes neprispieva ani fakt, že ceny čokolády sú hnané nahor práve pred sviatočným obdobím. Práve vianočné sviatky sú na Slovensku jedným z období, kedy sú konzumované najväčšie množstvá tejto pochúťky.

Viac o téme: KakaoRast cienCeny kakaaRekordné ceny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu