Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Do Egypta prišli z pásma Gazy prví cudzinci a osoby s dvojakým občianstvom

Izraelské tanky sa presúvajú smerom ku Gaze Zobraziť galériu (3)
Izraelské tanky sa presúvajú smerom ku Gaze (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - Internetové a telefonické spojenie bolo v stredu v pásme Gazy prerušené, informovala palestínska telekomunikačná spoločnosť. Je to už druhý takýto výpadok za necelý týždeň na palestínskom území, kde prebieha vojna. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Naživo z Gazy 

archívne video 

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

ONLINE 

21:42 Izraelské údery na palestínsky tábor Džabálija v Pásme Gazy môžu byť vojnovým zločinom. Uviedol to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Podľa úradu vysoký počet obetí a rozsiahle škody ukazujú na to, že údery izraelského letectva mohli byť neprimerané.

19:41 Súhlas amerického Kongresu s vyčlenením ďalších prostriedkov na vojenskú pomoc Ukrajine zostáva v nedohľadne. Nový líder republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Mike Johnson dnes uviedol, že trvá na samostatnom balíku pre Izrael, zatiaľ čo vláda prezidenta Joea Bidena a lídri Senátu presadzujú súčasné uvoľnenie peňazí pre Kyjev. Johnson si za svojím plánom stál aj po tom, ako nezávislí analytici Kongresu vyhodnotili, že by americký deficit navýšil takmer o dvojnásobok navrhnutej pomoci Izraelu.

19:03 Predstaviteľ politického krídla palestínskeho islamistického hnutia Hamás Ghádza Hamad v rozhovore s libanonskou televíziou pohrozil, že skupina zopakuje krvavý útok na Izrael, ktorý uskutočnila 7. októbra, a vyjadril želanie zničiť Izrael. Rozhovor s titulkami dnes na sieti X zverejnila mimovládna organizácia Middle East Media Research Institute (MEMRI). Príspevok zdieľal aj britský minister zahraničia James Cleverly a napísal k tomu: "Ako môže byť mier, keď Hamas usiluje o likvidáciu Izraela? "

17:23 Útok na Izrael bol útokom aj na ľudskosť a civilizáciu, je preto nutné sa zaň jednoznačne postaviť aj pri medzinárodných rokovaniach. Český premiér Petr Fiala to v stredu vyhlásil na zhromaždení Spoločne za Izrael na Staromestskom námestí v Prahe. Zúčastnili sa na ňom nižšie stovky ľudí. Na neďalekom Václavskom námestí sa neskôr večer plánujú zísť podporovatelia Palestíny, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:15 Útok na Izrael bol útokom aj na ľudskosť a civilizáciu, je preto nutné sa zaň jednoznačne postaviť aj pri medzinárodných rokovaniach. Český premiér Petr Fiala to v stredu vyhlásil na zhromaždení Spoločne za Izrael na Staromestskom námestí v Prahe. Zúčastnili sa na ňom nižšie stovky ľudí. Na neďalekom Václavskom námestí sa neskôr večer plánujú zísť podporovatelia Palestíny, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

16:47 Jordánske kráľovstvo v stredu z Izraela odvolalo veľvyslanca na protest proti prebiehajúcemu konfliktu medzi Izraelom a extrémistickým hnutím Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safadí sa rozhodol okamžite odvolať jordánskeho veľvyslanca v Izraeli," uviedol vo vyhlásení rezort diplomacie. Tento krok odôvodnil "odsúdením izraelskej vojny, ktorá zabíja nevinných ľudí v Gaze".

16:20 Jordánsko dnes vyzvalo svojho veľvyslanca v Izraeli na návrat do vlasti. Dôvodom je pokračujúce izraelské bombardovanie Pásma Gazy. S odvolaním sa na jordánske ministerstvo zahraničia o tom informuje agentúra Reuters.

15:21 Situácia okolo futbalistu Anwara El Ghaziho v bundesligovej Mohuči sa neupokojila, skôr naopak. Holandský útočník marockého pôvodu na sociálnej sieti poprel, že by prejavil ľútosť nad svojím predchádzajúcim vyjadrením ku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas, ako tvrdilo vedenie klubu. Svojho zamestnávateľa obvinil zo lži, napísala agentúra SID.

14:27 Cez hraničný priechod Rafah začali v stredu do Egypta prichádzať prvé skupiny cudzincov a osôb s dvojakým občianstvom utekajúcich z vojnou zmietaného pásma Gazy. S odvolaním na egyptského predstaviteľa o tom informovala agentúra AFP.

14:07 Turecko a Irán v stredu vyzvali na usporiadanie regionálnej konferencie, ktorej cieľom by bolo zabrániť rozšíreniu vojny Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

13:20 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyhlásil, že jeho vlasť bude pokračovať vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas až do víťazstva, a to aj napriek "bolestným stratám". Izraelská armáda medzičasom potvrdila najmenej 13 mŕtvych vojakov po utorkových bojoch s militantmi vo vnútri pásma Gazy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Máme za sebou veľa dôležitých úspechov, ale aj bolestných strát. Naši vojaci padli v nespravodlivej vojne, vo vojne o náš domov. Sľubujem vám, občanom Izraela: túto prácu dokončíme. Budeme pokračovať až do víťazstva," vyhlásil Netanjahu v televíznom príhovore.

10:49 Utorkové izraelské útoky na utečenecký tábor Džabálija na severe Pásma Gazy si podľa brigád Kasám, ozbrojeného krídla hnutia Hamas, vyžiadali životy siedmich civilných rukojemníkov, z toho troch so zahraničným pasom. Tvrdenia Hamasu, ktoré citovali agentúry, nemožno nezávisle overiť. Hnutie od útoku na Izrael 7. októbra prepustilo len niekoľko rukojemníkov, podľa agentúry Reuters ich stále 235 drží.

10:30 Americký prezident Joe Biden bude vetovať balík opatrení na podporu Izraela, ktorý vylučuje pomoc Ukrajine, obyvateľom Gazy a spojencom v indicko-pacifickej oblasti. Informuje o tom Biely dom.

10:03 Desiatky držiteľov zahraničných pasov začali v stredu odchádzať z pásma Gazy po tom, ako Egypt po prvý raz od začiatku vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas zo 7. októbra otvoril hraničný priechod Rafah. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP, píše TASR. Cez priechod Rafah dosiaľ umožňovali len vstup humanitárnej pomoci pre obyvateľov Gazy.

9:42 Palestínski demonštranti obsadili železničnú stanicu Liverpool Street, štvrtú najrušnejšiu v Londýne. 

9:00 Z pásma Gazy povolia v stredu odísť do Egypta prvej skupine držiteľov zahraničných pasov. Pre agentúru AFP to povedal nemenovaný egyptský predstaviteľ na hraničnom priechode Rafah, informuje TASR.

8:00 Spojené štáty presúvajú na Blízky východ ďalších 300 vojakov v čase eskalujúcej vojny v pásme Gazy. Oznámilo to v utorok americké ministerstvo obrany, informuje TASR podľa agentúry DPA. Títo vojaci posilnia americké jednotky, ktoré sú umiestnené v regióne. Podľa hovorcu Pentagónu pôjde o špecialistov na zneškodňovanie výbušných prostriedkov či komunikáciu. "Nebudeme hovoriť o konkrétnych miestach nasadenia týchto síl, ale môžem potvrdiť, že nejdú do Izraela," povedal hovorca Pat Ryder.

7:00 Deväť izraelských vojakov zahynulo v utorok počas bojových operácií v palestínskom pásme Gazy, oznámila armáda. Celkový počet izraelských vojakov zabitých vo vojne od 7. októbra stúpol na 326. TASR prevzala stredajšiu správu z tlačovej agentúry AFP.

6:18 Izraelská armáda podniká ofenzívu v pásme Gazy. Fotografie z vojenskej operácie v enkláve.

6:12 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken začne v piatok 3. novembra novú cestu po Blízkom východe, informoval v utorok novinárov hovorca ministerstva Matthew Miller. Cestu podnikne minister v čase, keď sa stupňuje vojna Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

6:06 Spojené štáty v súčasnosti nedisponujú informáciami, ktoré by naznačovali, že palestínske militantné hnutie Hamas odklonilo nejaké dodávky humanitárnej pomoci doručené do pásma Gazy v priebehu uplynulých desiatich dní. V utorok to uviedol poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje denník Times of Israel (TOI).

MIMORIADNY ONLINE Do Egypta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdul Qader Sabbah)

6:00 Do pásma Gazy prišlo v utorok približne 59 kamiónov s humanitárnou pomocou, oznámil Palestínsky Červený polmesiac. Pomoc prúdila z Egypta cez hraničný priechod Rafah. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Internetové a telefonické spojenie v pásme Gazy je úplne prerušené

"Našim dobrým ľuďom v milovanej krajine s ľútosťou oznamujeme, že telekomunikačné a internetové služby sú v pásme Gazy úplne prerušené," napísala Palestínska telekomunikačná spoločnosť (Paltel) na sociálnej sieti X. Internetová a telekomunikačná sieť úplne vypadla aj minulý týždeň, ale cez víkend ju obnovili. Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, vtedy obvinilo Izrael, že výpadok spôsobil preto, aby na palestínskom území "páchal masakre".

Palestínsky mobilný operátor Džawwál (patrí pod spoločnosť Paltel) pripísal vinu za výpadok služieb "ťažkému izraelskému bombardovaniu" pásma Gazy. Táto pobrežná palestínska enkláva zažíva v posledných dňoch kruté boje medzi izraelskými pozemnými silami a militantmi, pretože Izrael si dal cieľ "rozdrviť" Hamas za to, že 7. októbra napadol izraelské územie a zabil tam vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov. Izrael začal po 7. októbri intenzívne vzdušné útoky na palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo už viac než 8500 Palestínčanov, z nich dve tretiny boli ženy a deti.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu