Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda tvrdí, že už celkom obkľúčila mesto Gaza

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg)

GAZA - Izraelské útoky na palestínsky tábor Džabálija v Pásme Gazy môžu byť vojnovým zločinom. Uviedol to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Podľa úradu vysoký počet obetí a rozsiahle škody ukazujú na to, že údery izraelského letectva mohli byť neprimerané. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

VIDEO Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu

Stíhačky IAF zasiahli teroristickú infraštruktúru Hizballáhu (Zdroj: X/Israel Defense Forces )

ONLINE

21:55 V Paríži priviedli ľavicové strany svojich priaznivcov na ďalšie zhromaždenie na podporu Palestíny,

21:33 Francúzsko vyšle k pobrežiu Pásma Gazy svoje vrtuľníkové výsadkové plavidlo Dixmude. V rozhovore, ktorý odvysielala stanica France Info, to z Libanonu, kde je na návšteve, oznámil francúzsky minister obrán Sébastien Lecornu. Pri Pásme Gazy sa už nachádza sesterská loď Tonnerre. V oblasti by Dixmude mohla začať pôsobiť v polovici novembra, uvádzajú francúzske médiá.

21:23 Iránom podporované libanonské hnutie Hizballáh informovalo, že vo štvrtok útočilo v rovnakom čase na dovedna 19 izraelských pozícií na severe Izraela. Izraelská armáda podnikla v reakcii "rozsiahly útok" cielený na toto militantné hnutie v Libanone. Informuje agentúra AFP.

21:00 Izraelská armáda vo štvrtok večer oznámila, že obkľúčila mesto Gaza, metropolu palestínskeho pásma Gazy. Informoval o tom hovorca armády Daniel Hagari. Informuje agentúra AFP. "Izraelské jednotky dokončili obkľúčenie mesta Gaza, centra aktivít teroristickej organizácie Hamas," uviedol Hagari. Zároveň vyhlásil, že o prímerí sa v súčasnosti vôbec neuvažuje.

20:53 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová vo štvrtok oznámila, že na území Nemecka zakázala organizáciu Samidún podporujúcu palestínskych väzňov. Zakázala tiež činnosť palestínskeho islamistického hnutia Hamas, informovala agentúry DPA.

20:40 Z pásma Gazy prišlo do Egypta už 74 Američanov s dvojakým občianstvom, oznámil vo štvrtok americký prezident Joe Biden. Informuje správa agentúry AFP. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby taktiež potvrdil, že "doteraz prešlo do Egypta 74 amerických občanov a ich rodinných príslušníkov". Dodal, že počet takto prichádzajúcich Američanov stále narastá, pričom už v stredu prišli do Egypta piati.

20:15 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken požiada Izrael, aby podnikol kroky na ochranu civilistov v pásme Gazy. Blinken to avizoval vo štvrtok pred odletom na Blízky východ. Informuje agentúra AFP.

19:41 Vojaci IDF pokračujú v krutých bojoch s teroristami Hamas v pásme Gazy, odhaľujú veľké množstvo zbraní a ničia teroristickú infraštruktúru v blízkosti vojenských základní Hamasu.

18:42 Izrael je ochotný súhlasiť s dodávkami paliva do pásma Gazy, ak bude mať záruky, že neskončia v rukách palestínskeho hnutia Hamas, ktoré by ich mohlo použiť na vojenské účely. Uviedol to vo štvrtok náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi, informuje správa agentúry AP.

18:31 Z palestínskeho Pásma Gazy, ktoré od útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra čelí masívnemu izraelskému bombardovaniu a blokáde, sa dnes dostala do Egypta ďalšia skupina ľudí so zahraničným pasom. Podľa agentúry AFP prešlo do Egypta dnes zatiaľ 100 ľudí, ďalšie tri stovky sú podľa DPA už v egyptskej časti priechodu Rafáh. 

18:23 Izraelské obranné sily oznámili obkľúčenie mesta Gaza.  Vojaci IDF sú vo vnútri mesta Gaza a obklopujú ho z rôznych strán, uviedol náčelník generálneho štábu izraelských obranných síl Herzi Halevi.

17:48 Najmenej 27 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku neďaleko školy, ktorú prevádzkuje OSN v utečeneckom tábore Džabálijá na severe pásma Gazy. Oznámilo to vo štvrtok palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze, informuje agentúra AFP.

17:21 Bahrajn sa rozhodol odvolať svojho veľvyslanca v Izraeli a prerušiť hospodárske vzťahy so štátom, uviedla Poslanecká snemovňa kráľovstva.

16:35 Izraelský bojovník MMA Haim Gozali napísal mená Khabiba Nurmagomedova, Islama Machačeva, Hamzata Chimaeva a Belala Muhammada na nábojnicu, ktorá sa používa na streľbu v pásme Gazy.

15:22 Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že zaútočilo na izraelský cieľ na severe Izraela. Izraelská armáda hlásila, že útok opätovala. Informuje agentúra DPA a AFP.

15:10 Následky útokov IDF na utečenecký tábor Jabalia v pásme Gazy.  IDF potvrdili útoky na tábor z 1. novembra s tým, že bolo napadnuté „stredisko riadenia militantných síl“. Izraelská armáda tiež uviedla, že veliteľ Hamasu Ibrahim Biari bol zabitý pri útoku 30. októbra, zatiaľ čo ostatné zariadenia sa zrútili.

14:45 Turecko je pripravené prijať onkologických pacientov z nemocnice v pásme Gazy, ktorá v stredu zastavila prevádzku pre nedostatok paliva do generátorov. Vo štvrtok to uviedol turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca. Informuje agentúra Reuters.

14:30 Medzinárodný summit o "regionálnej stabilite", ktorý sa mal uskutočniť v irackom hlavnom meste Bagdad koncom novembra, sa odkladá. Dôvodom je prebiehajúca vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje agentúra AFP.

14:20 Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom 7. októbra bolo zabitých najmenej 33 novinárov, uviedol vo vyhlásení Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

13:54 Izrael nemá právo na sebaobranu v súčasnom konflikte, keďže je „Okupačným ŠTÁTOM“.

12:51 Dovedna 16 z celkového počtu 35 nemocníc v pásme Gazy už nedokáže poskytovať liečbu pre nedostatok paliva do generátorov. Uviedol to vo štvrtok hovorca tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré kontroluje militantné hnutie Hamas.Hovorca dodal, že aj zvyšné nemocnice dokážu pacientom poskytovať len veľmi obmedzenú starostlivosť.Izraelská blokáda odrezala Gazu od dodávok paliva, elektriny aj pitnej vody. Bez paliva nemôžu fungovať nemocničné generátory na výrobu elektrickej energie.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/ Hatem Ali)

12:45 Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy, ovládané militantným hnutím Hamas, vo štvrtok oznámilo, že počet zabitých od začiatku vojny Izraela proti Hamasu presiahol 9000. Podľa tvrdenia ministerstva bolo v palestínskej enkláve doteraz zabitých 9061 ľudí, z nich 3760 detí. Zranenia utrpelo ďalších 32.000 osôb.

12:13 Približne 400 ďalších držiteľov zahraničných pasov sa vo štvrtok zhromaždilo na palestínskej strane priechodu Rafah z pásma Gazy do Egypta.Egyptské médiá zverejnili zábery desiatok ľudí zhromaždených pri priechode. Vo štvrtok by do Egypta malo prejsť okrem nich ešte ďalších zhruba 200 ľudí.

11:04 Približne 600 držiteľov zahraničných pasov a Palestínčanov s dvojakým občianstvom má podľa plánu vo štvrtok odísť s pásma Gazy do Egypta cez hraničný priechod Rafah. Vyplýva to zo zoznamu palestínskeho pohraničného úradu v Gaze, uviedla tlačová agentúra DPA.Na zozname je 400 občanov Spojených štátov, aj ľudia zo Švajčiarska, Grécka, Holandska, Belgicka, Mexika, Južnej Kórei a ďalších krajín.Palestínsky úrad požiadal osoby zo zoznamu, aby sa vo štvrtok skoro ráno dostavili k priechodu Rafah.

9:17 Egypt pomôže z pásma Gazy evakuovať "približne 7000" cudzincov a ľudí s dvojakým občianstvom, oznámilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí. Námestník egyptského ministra zahraničných vecí Ismáíl Chajrat na stretnutí so zahraničnými diplomatmi povedal, že Egypt sa pripravuje na "zorganizovanie prijatia a na evakuáciu zahraničných občanov z pásma Gazy cez hraničný priechod Rafah". Ich "počet bude okolo 7000" a sú držiteľmi pasov "vyše 60" krajín.

9:00 Izrael prerazil prvú líniu obrany Hamasu.

Izraelské tanky sa presúvajú smerom ku Gaze
Zobraziť galériu (5)
Izraelské tanky sa presúvajú smerom ku Gaze  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

8:52 Jednotky izraelských pozemných síl podporované delostrelectvom, tankmi a letectvom sa v noci na dnes na viacerých miestach na severe Pásma Gazy stretli s bunkami Hamasu a zabili desiatky bojovníkov tohto radikálneho palestínskeho hnutia. S odvolaním sa na vyjadrenie izraelskej armády o tom informoval list The Times of Israel.

8:30 V pásme Gazy je stále viac ako 20.000 zranených ľudí s obmedzeným prístupom k zdravotnej starostlivosti. Oznámila to humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) po tom, ako enklávu opustili prví zranení Palestínčania a cudzinci alebo ľudia s dvojakým občianstvom. MSF uviedla, že z Gazy už bolo evakuovaných cez hraničný priechod Rafah do Egypta "množstvo ťažko zranených" ľudí. Medzi nimi bolo aj 22 zahraničných zamestnancov organizácie.

6:00 Francúzsko v stredu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad izraelskými leteckými útokmi na najväčší utečenecký tábor v pásme Gazy. Žiada humanitárne prestávky na doručenie pomoci. "Francúzsko je hlboko znepokojené z vysokého potu obetí z radov palestínskeho civilného obyvateľstva počas izraelských útokov na utečenecký tábor Džabálijá a vyjadruje súcit s obeťami," uviedla francúzska vláda vo vyhlásení pre médiá. Paríž opakovanie žiadal okamžité humanitárne prímerie, aby mohla byť dopravená pomoc osobám, ktoré to potrebujú.

Izraelské útoky na tábor Džabálija môžu byť vojnovým zločinom

"Vzhľadom na vysoký počet civilných obetí a rozsah deštrukcie po izraelských leteckých úderoch na utečenecký tábor Džabálija máme vážne obavy, že išlo o neprimerané útoky, ktoré by mohli byť vojnovými zločinmi," uviedol úrad na sociálnej sieti X.Nad vysokým počtom civilných obetí v tábore, kde žije podľa televízie Al-Džazíra zhruba 116.000 obyvateľov, vyjadril dnes svoje zdesenie šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva však nerozhoduje o tom, či sa stal vojnový zločin; to je vecou justície, uviedla agentúra AFP. O vojnovom zločine sa napríklad hovorí, keď je vojenský útok úmyselne zameraný na civilné obyvateľstvo, alebo pri porušení princípu primeranosti. To znamená, že škody spôsobené civilistom sú neprimerané sledovaným vojenským cieľom.

Pri utorkovom bombardovaní palestínskeho tábora zahynulo najmenej 50 ľudí, podľa izraelskej armády išlo o "50 teroristov", vrátane jedného z vysokopostavených veliteľov, ktorí sa podieľali na zosnovaní útoku palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. Ten si vyžiadal na 1400 prevažne civilných obetí a ozbrojenci Hamasu pri ňom uniesli vyše dvesto ľudí ako rukojemníkov do Pásma Gazy. Podľa agentúry AFP izraelské letectvo udrelo na tábor aj dnes.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abdul Qader Sabbah)

Dnes vojenské krídlo Hamasu oznámilo, že pri utorkovom ostreľovaní Džabáliju zomrelo aj sedem civilných rukojemníkov, z toho troch so zahraničným pasom. Pri izraelskom ostreľovaní, ktoré je v posledných dňoch sprevádzané pozemnou operáciou, zomrelo v Pásme Gazy už takmer 8800 ľudí, vrátane 3648 detí, oznámili úrady pôsobiace na tomto palestínskom území, kde od roku 2007 vládne Hamas.

Viac o téme: VojnaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu