Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Za lynč na Židov v Machačkale nesú plnú zodpovednosť tajné služby Západu a Ukrajina, vyhlásil Putin

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA/MACHAČKALA – Nedávne protesty na letisku v ruskej Machačkale obleteli celý svet. Demonštranti sa zhromaždili pred letiskom, aby "privítali" pasažierov z Tel Avivu. Nechceli medzi sebou žiadnych Židov a dali to aj patrične najavo. Prešli cez ochranku a podarilo sa im dostať až k lietadlám. Masové nepokoje vyzerali ako z hororu. Podľa ruského prezidenta môžu za to západné spravodajské služby.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Obrovskej demonštrácii na ruskom letisku v Machačkale, štát Dagestan, predchádzali správy na sociálnych sieťach, kde ich autori vyzývali ľudí, aby sa tohto zhromaždenia zúčastnili. I keď sa tieto výzvy šírili ruskou sociálnou sieťou Telegram, (správy na profile Dagestanské ráno sú už zablokované) podľa prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, nesú plnú zodpovednosť za nepokoje západné spravodajské služby. Informuje o tom ruská agentúra TASS.

"Nepokoje na letisku Machačkala spáchali agenti západných spravodajských služieb, a to aj z územia Ukrajiny. Na svoje činy využili sociálne siete," vyhlásil Putin na stretnutí o súčasnej situácii v Dagestane. V tejto súvislosti prezident položil otázku: "Je možné pomôcť Palestíne pokusom o útok na Tatov a ich rodiny? Mimochodom Tatovia sú titulárnym národom v Dagestane," poznamenal Putin s tým, že Palestíne možno pomôcť len v boji proti tým, ktorí stoja za tragédiou. "Bojujeme proti ich nepriateľom v rámci špeciálnej vojenskej operácie. Bojujeme za všetkých, ktorí sa snažia o skutočnú slobodu," uzavrel. 

Demonštrácia

Dňa 29. októbra došlo na letisku v Machačkale k masovým nepokojom domáceho obyvateľstva. V čase eskalujúceho napätia v Izraeli pristála na letisku pravidelná linka z Tel Aviv. Stovky nespokojných ľudí prenikli až na pristávaciu plochu a iných priestorov objektu. Ruské agentúry tvrdia, že počas nepokojov sa zranilo najmenej 20 ľudí vrátane policajtov. Za výtržnosti bolo zadržaných 83 demonštrantov. 

Demonštrácia na letisku v Machačkale
Zobraziť galériu (3)
Demonštrácia na letisku v Machačkale  (Zdroj: SITA/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)

Zelenskyj a Netanjahu 

K situácii v Dagestane sa vyjadril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "V Machačkale to nebol ojedinelý incident, ale skôr súčasť čoraz viac šíriacej sa kultúry nenávisti voči iným národom v Rusku, ktorú propaguje štátna televízia, miestna inteligencia a úrady. Ruský minister zahraničných vecí, ruskí propagandisti a Vladimir Putin (prezident Ruskej federácie) opakovane robili antisemitské vyhlásenia, ktorými takúto kultúru len šírili," napísal prezident.

Najvyšší politický a náboženskí predstavitelia Dagestanu tento incident odsúdili. Premiér Izraelu Benjamin Netanjahu vyzval Ruskú federáciu, aby zabezpečila ochranu Izraelčanov. Okrem toho vyjadril nádej, že Rusko zakročí proti účastníkom takýchto protestov aj proti podnecovaniu násilia páchanom na židovskom obyvateľstve. 

Reakcia USA

Spojené štáty odmietli pokus Ruska obviňovať Ukrajinu a Západ z antisemitských nepokojov na letisku v Dagestane. Ako informuje The Guardian, hovorkyňa rezortu ruskej diplomacie Maria Zacharovová ani hovorca prezidenta Dmitrij Peskov, ktorí zhodne tvrdili, že nepokoje boli výsledkom "provokácie" organizovanej mimo Ruska, pričom Ukrajina zohrávala "priamu a kľúčovú úlohu", neposkytli dôkazy na podporu svojich tvrdení.

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany
Zobraziť galériu (3)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Hovorca Rady národnej bezpečnosti USA John Kirby povedal, že toto je klasická ruská rétorika. "Keď sa vo vašej krajine niečo pokazí, obviňujete niekoho iného. Západ s tým nemal nič spoločné. Toto je len nenávisť, bigotnosť a zastrašovanie,“ povedal Kirby.

"Niektorí ľudia to prirovnajú k pogromom z konca 19. a začiatku 20. storočia a myslím si, že je to pravdepodobne výstižný popis vzhľadom na to video, ktoré sme tam videli," povedal o protižidovských útokoch. Pogrom je násilná akcia proti skupine obyvateľov vymedzenej nábožensky, rasovo alebo národnostne, obyčajne spojená s vraždením a rabovaním. 

Viac o téme: LetiskoDemonštráciaObvinenie RuskoVladimir PutinMachačkalaDagestanVojna na UkrajineIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu