Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

MIMORIADNY ONLINE Rusi majú podľa Zelenského pri Avdijivke veľké straty, prišli už o celú brigádu

Volodymyr Zelenský Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenský (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ruské sily pri pokuse obkľúčiť a ovládnuť Avdijivku na východe Ukrajiny stratili už najmenej brigádu vojaka, uviedol dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie to povedal pri telefonáte britskému premiérovi Rishimu Sunakovi, s ktorým hovoril o situácii pri tomto meste na ukrajinskom Donbase. Brigáda má v ruskej armáde podľa agentúry TASS 1000 až 4000 vojakov. Nie je ale jasné, či mal Zelenskyj na mysli ekvivalent brigády v ruskej alebo inej armáde. Podľa agentúry Reuters môžu mať brigády v rôznych armádach od 1500 do 8000 vojakov.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 611

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 611 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:38 Maďarsko hrozí, že bude vetovať nový balík sankcií EÚ voči Rusku.

19:36 Ukrajina odrazila 48 útokov, keď Rusko útočilo na východe.

16:54 Na Malte sa od soboty za účasti niekoľkých desiatok krajín konajú dvojdňové mierové rokovania podporované Ukrajinou. Cieľom je ukončiť ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine, informuje TASR podľa správy agentúry DPA. Aktuálne sa koná už tretie kolo mierových rokovaní, Moskva ich však odmieta a ich konanie kritizuje.

16:28 Ruský útok na dedinu v Chersonskej oblasti zranil 2 ľudí.

15:40 Traja ľudia zahynuli počas silného vetra v zlom počasí na Ukrajine, ktorú trápi vojna a kde sú po ruských útokoch na energetickú sústavu tisíce ľudí bez elektriny. Informovali o tom v sobotu ukrajinskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP. Búrky, dážď a silný vietor prišli v čase, keď na Ukrajine rastú obavy z blížiacej sa zimy, pretože Rusko útočí na jej energetickú sústavu a invázia trvá už 20 mesiacov. "Zlé počasie si vyžiadalo životy troch ľudí - dvoch v Kyjeve a jedného v Kyjevskej oblasti," napísal na sociálnych sieťach zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Olexij Kuleba.

13:23 Viac ako 300 000 ľudí je bez elektriny v dôsledku búrky. Počasie prerušilo dodávky elektriny v širokom pásme Ukrajiny, čo zasiahlo viac ako 1000 komunít v 14 oblastiach, informovalo ukrajinské ministerstvo energetiky.

12:14 Piatkový pokus o atentát na proruského politika Oleha Carjova je výsledkom „špeciálnej operácie Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU). TASR o tom informuje na základe sobotňajšej správy ukrajinského vysielania BBC, ktoré sa odvoláva na zdroj v ukrajinských ozbrojených silách.

10:00 Víchrica si na Ukrajine vyžiadala dve obete a sedem zranených.

7:51 Severokórejská ministerka zahraničných vecí Čche Son-hui v sobotu kritizovala trilaterálne vyhlásenie, ktorým Južná Kórea, Japonsko a Spojené štáty odsúdili dodávku zbraní od KĽDR do Ruska a nazvala ju "ničím nepodloženou kritikou a očierňovaním". TASR správu prevzala od juhokórejskej agentúry Jonhap.

6:13 Proruský ukrajinský politik Oleg Carjov sa nachádza v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti po tom, ako bol postrelený. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na Vladimira Rogova, úradníka ruskej okupačnej správy na Ukrajine. Atentát na jedného z najznámejších predstaviteľov proruských separatistov vo východoukrajinskom Donbase bol spáchaný pri jeho dome v Jalte na Kryme, uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na neoficiálne ruské zdroje. Za atentátom stojí ukrajinská tajná služba SBU, napísali zhodne server Ukrajinska pravda a ruská redakcia BBC s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v tejto rozviedke.

6:00 Vo viacerých ukrajinských mestách dnes demonštrovali manželky, matky a deti vojakov. Požadovali zastropovanie služby v armáde na 18 mesiacov. Demonštrantky volali po tom, aby súčasných vojakov brániacich Ukrajinu proti ruskej agresii vystriedali na fronte noví muži, a upozorňovali, že vojaci majú rodiny. Ruská invázia na Ukrajinu trvá už 18 mesiacov.

Ženy ukrajinských vojakov demonštrovali za časové obmedzenie služby v armáde
Zobraziť galériu (3)
Ženy ukrajinských vojakov demonštrovali za časové obmedzenie služby v armáde  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Babenko)

Viac o téme: RuskoVladimir PutinAvdijivkaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu