Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európske úrady bijú na poplach: Počet nakazených salmonelou z poľského mäsa prudko narástol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

BRUSEL - V súvislosti s dovážaným kuracím mäsom, ktoré údajne spôsobilo salmonelové ochorenia, je teraz postihnutých 14 krajín EÚ alebo EHP (Európskeho hospodárskeho priestoru), Spojené kráľovstvo a USA. Ako vo štvrtok oznámil zdravotnícky úrad EÚ ECDC, od januára do októbra tohto roku bolo hlásených 335 prípadov súvisiacich s touto nákazou, vrátane Rakúska s 31 prípadmi.

Prípady boli zaregistrované v Rakúsku, Nemecku, Dánsku, Belgicku, Francúzsku, Fínsku, Holandsku, Írsku, Taliansku, Luxembursku, Nórsku, Poľsku, Švédsku a Slovinsku, ako aj vo Veľkej Británii a USA.

archívne video

Od roku 2024 by sa mali dodávať slovenské potraviny do verejných stravovacích zariadení (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zomrel muž z Korutánska

Deväť postihnutých ľudí v troch krajinách hospitalizovali. V Korutánsku zomrel muž. Podľa Agentúry pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES) vtedajšie prieskumy ukázali vysokú pravdepodobnosť spojitosti s kuracími kebabovými špízmi vyrábanými v Poľsku.

Informácie z vyšetrovania odhalili, že kebaby kontaminované salmonelou distribuovalo niekoľko poľských potravinárskych spoločností. Obchodné prepojenie naznačuje jeden alebo viacero bežných zdrojov kontaminácie v Rakúsku, Dánsku a Taliansku.

Možné sú aj iné prípady

Podľa zdravotníckeho úradu EÚ sú však potrebné ďalšie vyšetrovania na určenie základnej príčiny kontaminácie a zdroja infekcie, čo je kľúčové pre rýchlu implementáciu cielenej účinnej kontroly a nápravných opatrení. Pretože zdroj kontaminácie nebol identifikovaný, je pravdepodobné, že v rámci tejto prebiehajúcej nákazy v mnohých krajinách sa objavia nové prípady, uviedlo ECDC.
 

Viac o téme: KebapKuracie mäsoSalmonelaPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu