Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku chýbajú odborníci na kybernetickú bezpečnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku chýbajú odborníci na kybernetickú bezpečnosť. Podľa odhadov Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) existuje približne 19.200 neobsadených pracovných pozícií v tejto oblasti. Uviedol to hovorca úradu Peter Habara.

"S nedostatkom odborníkov v oblasti IT a kybernetickej bezpečnosti sa borí prakticky celý svet. Uvedená štatistika je výsledkom viacerých rokov skúmania pracovného trhu a jeho schopnosti reflektovať požiadavky doby aj legislatívy," vysvetlil Habara.

archívne video

Čaputová ponúkla verejnosti chvíľkový náhľad na rokovanie bezpečnostnej rady (Zdroj: Instagram.com/zuzana_caputova)

Malý počet kvalifikovaných odborníkov

Doplnil, že v odhadovanom čísle ešte nie sú započítané veľké podniky, ktoré sa novelizáciou zákona o kybernetickej bezpečnosti podľa transpozície smernice NIS2 v nadchádzajúcich rokoch stanú takisto regulovanými subjektmi. "Nedostatok odborníkov spôsobuje jednak pomalá integrácia vzdelávania v oblasti kybernetickej bezpečnosti a informačných technológií do slovenského školstva, ale aj rýchly technologický vývoj, tlak na digitalizáciu a veľa ďalších faktorov," načrtol hovorca.

Požadovaná kvalifikácia odborníka na kyberbezpečnosť sa podľa NBÚ rôzni podľa obsadzovanej pracovnej pozície. "Mnohé úlohy v systéme kybernetickej bezpečnosti ako celku si síce nevyžadujú nevyhnutne vysokoškolské vzdelávanie, je však nutné vzdelávať sa odborne, získať príslušné certifikáty a venovať vzdelávaniu nemalú časť svojej profesionálnej kariéry," vysvetlil Habara. Ako poznamenal, faktom je, že v súčasnosti produkujú slovenské vysoké školy veľmi malý počet kvalifikovaných odborníkov.

Viac o téme: BezpečnosťPrácaOdborníciNBÚIT
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu