Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Podľa Kallasovej Fico a Orbán hovoria nesprávne veci, ale robia správne veci: Litovský prezident to vidí inak

Kaja Kallasová Zobraziť galériu (4)
Kaja Kallasová (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

BRUSEL - Kým slovenský premiér Robert Fico alebo maďarský premiér Viktor Orbán hovoria nesprávne veci, ale robia správne veci z pohľadu EÚ, tak je všetko v poriadku. Podľa portálu politico.eu na to vo štvrtok pred summitom EÚ upozornila estónska premiérka Kaja Kallasová.

archívne video

Robert Fico a jeho ministri boli menovaní do funkcií (Zdroj: Topky/Maarty)

Kallasová novinárom po otázke, ako vníma zmenu politickej moci na Slovensku, povedala, že keď sa stretne so svojím slovenským rezortným partnerom Robertom Ficom, ktorý je považovaný za ďalšieho možného proruského prívrženca v Bruseli, podobne ako je vnímaný maďarský premiér Viktor Orbán, nezačne mu prednášať o hodnotách EÚ.Vysvetlila zároveň, že na summitoch často to, čo lídri hovoria mimo rokovacej miestnosti, nereprezentuje líniu krajiny, ktorá nakoniec odznie na rokovaniach za okrúhlym stolom.

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
Robert Fico  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"To, čo som doteraz na Európskej rade vnímala, napríklad v prípade Maďarska, v širšom zmysle je, že vidím rôznych lídrov, ktorí pred novinármi hovoria jednu vec, ale potom, keď som vstúpila do miestnosti, zhodovali sa s ostatnými lídrami. Pokiaľ hovoria nesprávne veci a robia správne veci, myslím si, že je to v poriadku," opísala situáciu.

Politico upozornil na skutočnosť, že Fico spôsobil zlom v jednote EÚ, keď v Bratislave vyhlásil, že jeho vláda zastavuje vojenskú pomoc Ukrajine. Predseda Európskej rady Charles Michel v stredu v liste pre šéfov vlád a štátov EÚ vyzval na jednotu pri poskytovaní všestrannej pomoci Ukrajine vrátane vojenskej pomoci.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/AP Photo/Laszlo Balogh)

O rozhovor s Ficom, ktorý sa stal štvornásobným premiérom SR, sa vo štvrtok ešte pred začatím summitu zaujímalo viacero zahraničných novinárov. Premiér, ktorý sa tesne pred oficiálnymi rokovaniami lídrov EU stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, nakoniec nepredstúpil ani pred početnú delegáciu slovenských novinárov akreditovaných na summit

Orbán flirtuje s režimom, ktorý pácha zverstvá, tvrdí Litovský prezident

Maďarský premiér flirtuje s režimom, ktorý na území Ukrajiny pácha kruté zverstvá. Týmito slovami litovský prezident Gitanas Nauséda vo štvrtok na summite EÚ kritizoval Viktora Orbána. Na správu portálu politico.eu upozornil bruselský spravodajca EÚ.Litovský prezident kritizoval maďarského premiéra za to, že si v Číne na medzinárodnom fóre potriasol rukou s ruským Vladimírom Putinom počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajine.

"Je naozaj zvláštne vidieť, že začíname flirtovať s režimom, ktorý na území Ukrajiny pácha veľmi kruté zverstvá," povedal Nauséda po príchode na dvojdňový summit EÚ. Zdôraznil, že takéto gesto "vysiela veľmi zlý odkaz" medzinárodnej spoločnosti a tiež Ukrajine, ktorá bojuje za svoju slobodu.Orbána za podanie ruky s Putinom kritizovali viaceré členské krajiny EÚ po tom, čo si minulý týždeň potriasol rukou s Putinom na summite v Číne a hovoril o zdvojnásobení udržiavania kontaktov s Ruskom."Má právo neľutovať to, ale myslím si, že je to poľutovaniahodné," povedal Nauséda, podľa ktorého je dôležité, aby EÚ aj naďalej podporovala Ukrajinu, a to aj napriek tomu, že vznikla ďalšia geopolitická kríza na Blízkom východe.

Podľa Kallasovej Fico a
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Nauséda dodal, že EÚ nemá "žiadne právo na únavu z vojny na Ukrajine".Lídrom EÚ sa na úvod summitu cez videoprenos prihovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ich informoval o najnovšom vývoji situácie.Témou rokovaní na summite je aj revízia viacročného finančného rámca EÚ, ktorá na návrh Európskej komisie predpokladá vytvorenie Nástroja pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur na roky 2024-27. Návrh eurokomisie naráža na odmietavý postoj takzvaných šetrných krajín na čele s Holandskom, ktoré žiadajú, aby EÚ našla na túto pomoc vlastné rozpočtové zdroje.Názorová nezhoda pri debatách o ruskej agresii voči Ukrajine vládne aj pri návrhoch uvaliť nové sankcie na Rusko, ktoré by sa mohli týkať napríklad zákazu dovozu ruských diamantov, a o využití výnosov zo zmrazených ruských aktív na obnovu Ukrajiny.

Viac o téme: Robert FicoViktor OrbánKaja Kallasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu