Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nedobytná Avdijivka: Rusi narazili na tvrdý kameň! Ich stratégia boja je stále rovnaká, vojaci sa búria

Ruská armáda utrpela pri Avdijivke v Donecku na východe Ukrajiny obrovské straty. Napriek tomu sa bojuje ďalej.
Ruská armáda utrpela pri Avdijivke v Donecku na východe Ukrajiny obrovské straty. Napriek tomu sa bojuje ďalej. (Zdroj: Twitter/olexander scherba)

AVDIJIVKA – Ani jeden z ruských veliteľov pred spustením invázie na Ukrajinu nepredpokladal, že boje, ktoré spustili sami Rusi, budú trvať viac ako 20 mesiacov. Tento scenár sa naplnil 22. októbra 2023. Ukrajine sa stále darí držať strategické pozície. Jednou z nich je aj dedina Avdijivka v Doneckej oblasti na východe. Rusi tu nie sú schopní postúpiť ani o meter. Preto sa už objavujú teórie, že Avdijivka môže byť druhým Bachmutom.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 607 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Oblasť okolo obce Avdijivka vo východnej časti Ukrajiny patrí medzi najväčšie vojnové zóny. Ruská armáda, ktorá pustoší krajinu od 22. februára 2022, tu narazila na tvrdý ukrajinský odpor. Straty síce utrpeli obe strany, ale analytici sa prikláňajú k teórii, že tu padlo viac Rusov ako Ukrajincov. Kremeľ totiž použil v Avdijivke oveľa viac vojenskej techniky. Zdá sa však, že to neprinieslo žiadny úspech. Na zavretie Ukrajincov do kotla zostáva ešte sedem kilometrov. Uvádza to na Telegrame spravodajský portál TSN.

Boje pri Avdijivke sa preto čoraz častejšie spájajú s bitkami o Bachmut. Ukrajinskí velitelia priznávajú, že Avdijivka sa drží, no nie je to jednoduché. Rusi už niekoľko dní podnikajú masívne "útoky na život a na smrť". "Velitelia naslepo vysielajú do boja celé jednotky, ktoré sú následne na fronte zmasakrované. Od začiatku ruskej ofenzívy na Avdijivku, Rusi presiahli straty v podobe 5-tisíc mŕtvych alebo ťažko zranených vojakov," uviedol hovorca tavrijskej operatívno-strategickej skupiny Alexander Štupun. 

Vzbury v ruskej armáde 

"Nepriateľ opúšťa hlavne pechotu, no nedávno boli spozorované aj mechanizované kolóny – naši chlapci ich úspešne zostrelili," dodal s tým, že sa im podarilo zničiť mnoho tankov a obrnených vozidiel. Informuje o tom portál Pressorg24. Rusi napriek tomu tlačia pechotu vpred, no už sa objavujú aj prípady, kedy rozkaz neuposlúchnu. "Platí to najmä pre jednotky Storm-Z, kde sa už objavujú väčšie vzbury," dodal.  

V blízkosti Avdiyivka Rusi útočia prevažne na pechotu. V poslednom čase však boli zaznamenané aj mechanizované kolóny. Ruská federácia presúva do oblasti podporu aj z iných častí Ukrajiny. Podľa analytika Rileyho Baileyho tento stav len dokazuje, že Rusko sa nedokázalo poučiť z predošlých prehratých bitiek. Pre Insider sa vyjadril, že ruské útoky na Avdijivku dopadnú zle, pretože armáda sa od februára 2022 neprispôsobila vývoju vojny a stále používa ten istý systém boja.

"Tento druh chaotických mechanizovaných útokov, ktoré teraz vidíme na ruskej strane, tieto neusporiadané obrnené kolóny, sú pre ukrajinské sily ľahkým terčom. Veľmi to pripomína útoky, aké Rusi podnikali v prvých dňoch invázie," povedal analytik.  

Nepoučili sa

Západ zaznamenal, že Rusom sa nepodarilo získať dôležité územia pri Avdijivke napriek tomu, že tu nasadilo veľké množstvo vojakov aj bojovej techniky. Pri Vuhledare, neďaleko Avdijivky, to pre Rusov skončilo úplným fiaskom. Boje sa tam odohrali ešte začiatkom tohto roka.  

Rusko spustilo mohutnú ofenzívu na Avdijivku dňa 10. októbra. Briti uvádzali, že ide zrejme o najväčšiu ofenzívu tohto roku. Od tej doby však Rusi neohlásili žiadne veľké územné zisky. Analytici z The Atlantic Council uviedli , že Rusko "dosiahlo len veľmi malý posun, pričom utrpelo veľké straty na mužoch aj vojenskom vybavení".

Ukrajina uviedla, že Rusko za jeden týždeň stratilo viac ako 6000 vojakov a viac ako 400 obrnených vozidiel a tankov, aj keď nie je možné tieto čísla overiť. Avdijivka je vstupnou bránou na Ruskom okupovanú Ukrajinu, čo z nej robí veľkú cenu pre obe strany. Ukrajine sa dedinu podarilo opäť dobyť v septembri tohto roku.

Od roku 2014

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva vyhlásilo, že ruské útoky na Avdijivku "prispeli k 90-percentnému nárastu ruských obetí". Bailey opísal Avdijivku a jej priľahlé oblasti ako niektoré z najviac opevnených miest na Ukrajine, o ktoré sa vedie spor, odkedy v roku 2014 začali ruské spojenecké jednotky po prvý raz útočiť na východnú Ukrajinu. "Útoky v tejto oblasti nemajú veľký zmysel. Rusi možno dúfali, že tu ukrajinských vojakov prekvapia," dodal na záver. Teraz už vieme, že opak je pravdou. 

Viac o téme: BojeRuskoDoneckAvdijivkaVojna na UkrajineVýchodná UkrajinaMechanizovaná pechota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu