Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNY ONLINE Izrael prekročil červenú líniu: Armáda zadržala v Predjordánsku už vyše tisíc Palestínčanov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RAMALLÁH - Izraelské ozbrojené sily zadržali v ostatných troch týždňoch v Predjordánsku dovedna už viac ako 1030 Palestínčanov. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda po tom, ako vykonala razie vo viacerých mestách na tomto okupovanom území.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Gazy

Archívne video

Izraelskí vojaci spozorovali teroristov, ktorí chceli preniknúť na nepriateľské územie po mori (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces )

ONLINE

21:56 Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu Izrael na to, aby chránil civilistov v pásme Gaze. V mene Spojených štátov taktiež žiadal okamžité navýšenie humanitárnej pomoci smerujúcej do tejto palestínskej enklávy. Vyjadril sa tak v telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.Biden podľa vyhlásenia Bieleho domu Netanjahuovi povedal, že Izrael má právo brániť sa. Mal by to však robiť spôsobom, ktorý je v súlade s medzinárodným právom týkajúcim sa ochrany civilistov.

21:06 Ruské úrady zatvorili v nedeľu letisko v Machačkale, hlavnom meste ruskej autonómnej republiky Dagestan. Lety z neho odkláňajú. K takémuto kroku pristúpili po tom, ako na letisko vtrhol rozvášnený dav, ktorý chcel lynčovať Izraelčanov. Pro-palestínski demonštranti na letisko vtrhli po správach o údajnom prílete lietadla z Izraela.

20:15 Izraelské ozbrojené sily zadržali v ostatných troch týždňoch v Predjordánsku dovedna už viac ako 1030 Palestínčanov. Oznámila to v nedeľu izraelská armáda po tom, ako vykonala razie vo viacerých mestách na tomto okupovanom území.Izraelská armáda uviedla, že 700 spomedzi týchto zadržaných osôb je členmi palestínskeho militantného hnutia Hamas. To vládne v pásme Gazy a má na svedomí masakru izraelských civilistov počas bezprecedentných útokov zo 7. októbra.

19:21 Príslušník mierových síl OSN umiestnený na juhu Libanonu utrpel zranenia pri mínometnej paľbe. V nedeľu o tom na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter, informovali Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL). TASR prevzala správy z tlačových agentúr DPA a AFP.Prípad sa stal v sobotu večer blízko dediny Húlá na juhu Libanonu, v oblasti pri hraniciach s Izraelom, dodali UNIFIL.

16:45 Izrael musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby ochránil nevinných ľudí v pásme Gazy, a preto musí vo vojne rozlišovať medzi militantmi z hnutia Hamas a civilistami na tomto palestínskom území, upozornil v nedeľu Biely dom. "Ako som už povedal predtým a ako povedal aj prezident (Joe Biden), je povinnosťou Izraela urobiť potrebné kroky, aby dokázal odlíšiť Hamas, ktorý nereprezentuje palestínskych obyvateľov, od nevinných palestínskych civilistov," povedal poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v diskusnej relácii "Stav Únie" na americkej televíznej stanici CNN.

Jake Sullivan
Zobraziť galériu (9)
Jake Sullivan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

16:23 Ministerstvo zdravotníctva v palestínskom pásme Gazy v nedeľu oznámilo, že počet Palestínčanov zabitých počas trojtýždňovej vojny s Izraelom presiahol 8000. Podľa ministerstva sa obeťami stali väčšinou ženy a neplnoleté osoby. Presný počet zabitých v pásme Gazy je zatiaľ 8005 a zranených je už ďalších 20.242 ľudí, dodal oficiálny hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze, ktoré, tak ako celú enklávu, ovláda militantné hnutie Hamas.

15:05 Pápež František v nedeľu zopakoval svoju výzvu na zastavenie bojov v pásme Gazy. Zároveň žiadal, aby na územie vpustili humanitárnu pomoc a aby palestínske hnutie Hamas prepustilo rukojemníkov, ktorých zajalo počas útoku 7. októbra na Izrael.

Pápež František
Zobraziť galériu (9)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

14:19 Izrael chce uľahčiť dodávky humanitárnej pomoci do pásma Gazy, ktoré by sa mali v nadchádzajúcich týždňoch "výrazne zvýšiť“. Zabezpečiť to má nový spoločný mechanizmus, vytvorený v spolupráci s USA, Egyptom a Organizáciou Spojených národov, informoval v nedeľu podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii Elad Goren z úradu koordinujúceho aktivity židovského štátu na palestínskych územiach (COGAT).

13:43 Izrael pozastavil rozsiahlu inváziu do pásma Gazy a namiesto toho vykonáva obmedzenejšie pozemné operácie v koordinácii so Spojenými štátmi, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na predstaviteľov USA.

13:13 Izrael v nedeľu oznámil, že zabráni používaniu satelitného komunikačného systému Starlink v pásme Gazy, ktorý ponúkol americký miliardár Elon Musk.Informuje agentúra DPA. 

13:00 Generálny tajomník OSN António Guterres dnes opäť vyjadril veľké obavy ohľadom situácie v Pásme Gazy, ktorú označil za humanitárnu katastrofu. S poľutovaním tiež komentoval zintenzívnenie vojenských operácií, ktoré v tejto oblasti Izrael zosilnel v piatok večer, keď okrem masívneho bombardovania odvtedy pokračuje v rozsiahlej pozemnej operácii na severe Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

Antonio Guterres
Zobraziť galériu (9)
Antonio Guterres  (Zdroj: SITA/AP Photo/Craig Ruttle)

12:13 Iránsky prezident Ebráhím Raísí v nedeľu varoval Izrael, že neutíchajúce izraelské bombardovanie pásma Gazy "môže všetkých prinútiť" konať. Informuje správa agentúry AFP. "Zločiny sionistického režimu prekročili červenú líniu a môžu prinútiť všetkých konať," napísal Raísí na sociálnej platforme X donedávna známej ako Twitter. "Washington žiada, aby sme nič nepodnikali, ale sám pritom štedro podporuje Izrael," dodal.

11:41 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na dnes na sociálnej sieti X obvinil tajné služby zo zlyhania, ktoré viedlo k útoku palestínskeho hnutia Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Netanjahu tiež napísal, že od tajných služieb nedostal varovanie, že by sa Hamas chystal na "vojnu". Po širokej kritike izraelských činiteľov, vrátane lídra opozície Bennyho Ganca, Netanjahu svoje vyjadrenie zo siete X zmazal a neskôr sa za výroky ospravedlnil. Informovali o tom dnes denník Haarec a server The Times of Israel (ToI).

11:18 Charita Česká republika vyhlásila zbierku na pomoc civilistom z Pásma Gazy, ktoré zasiahol konflikt medzi palestínskym hnutím Hamas a Izraelom. Po útoku ozbrojencov z Hamasu uvalil Izrael na Gazu totálnu blokádu. 

10:45 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer na sociálnej sieti X obvinil tajné služby zo zlyhania, ktoré viedlo k útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra. Netanjahu tiež napísal, že od tajných služieb žiadne varovanie ohľadom prípadného teroristického útoku nedostal. Po širokej kritike izraelských činiteľov, vrátane lídra opozície Bennyho Ganca, ktorý je teraz aj vo vojnovom kabinete, Netanjahu svoje vyjadrenie zo siete X stiahol. Informuje o tom dnes denník Haarec a server The Times of Israel.

MIMORIADNY ONLINE Izrael prekročil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ Hatem Ali)

10:00 Tisíce ľudí v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo a ďalšie zásoby potrebné na prežitie. Informoval o tom dnes úrad OSN pre palestínskych utečencov. Podľa zástupcu úradu je to varovný signál, že občiansky poriadok sa v oblasti začína rúcať, uviedla agentúra AP.

9:30 Izraelská armáda oznámila, že v noci na nedeľu rozšírila svoje operácie v pásme Gazy a opäť zaútočila na stovky pozícií islamistického hnutia Hamas. Uviedla to agentúra DPA.

MIMORIADNY ONLINE Izrael prekročil
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/ Hatem Ali)

9:00 "Ciele vojny si vyžadujú pozemný prístup, bez rizika niet úspechu a, ako vieme, niet víťazstva bez ceny. Odhaliť nepriateľa, zničiť ho, neexistuje iný spôsob, ako vstúpiť na ich územie.Táto akcia slúži všetkým účelom vojny,“ povedal náčelník štábu izraelských obranných síl Herzi Halevi.

8:30 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v sobotu večer stretol v sídle ozbrojených síl v Tel Avive so zástupcami rodín, ktorých príbuzných pred troma týždňami uniesli palestínski militanti z hnutia Hamas do pásma Gazy. Informoval o tom denník Times of Israel.

7:53 Izrael svojím postupom voči Pásmu Gazy prekročil červenú líniu, čo môže prinútiť ďalších aktérov k činom, napísal dnes iránsky prezident Ebráhím Raísí na sociálnej sieti X. Kritizoval tiež Spojené štáty, že poskytujú širokú podporu Izraelu, zatiaľ čo vyzývajú Teherán, aby sa do konfliktu nezapájal.

7:12 Internetové a telekomunikačné pripojenie v pásme Gazy sa začína obnovovať, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. Informuje správa agentúr AFP a AP. "Sieťové údaje z reálneho času ukazujú, že internetové spojenie v pásme Gazy sa obnovuje," uviedol NetBlocks na sociálnej sieti Twitter.

6:40 Izrael sťahuje z Turecka svojich diplomatov a zároveň prehodnotí vzťahy s touto krajinou. Oznámil to v sobotu izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v reakcii na vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré zazneli na masovom zhromaždení na podporu Palestínčanov v Istanbule. Informuje správa agentúr AFP a DPA.

6:15 Stovky tisíce ľudí demonštrovali v sobotu v mestách po celej Európe, Blízkom východe i Ázii, aby preukázali podporu Palestínčanom v čase, keď Izrael rozširuje svoj vzdušný a pozemný útok na pásmo Gazy. Informuje správa agentúr Reuters a AFP.

6:00 Existujúce pozemné operácie v Pásme Gazy sú druhou fázou vojny a bude ťažká a dlhá. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelský minister obrany Joav Galant vyhlásil, že Izrael nemá záujem na rozširovaní vojny, ale je pripravený na všetkých frontoch. Armáda podľa neho Hamasu zasadzuje ťažké rany.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (9)
Benjamin Netanjahu  (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Civilisti nemajú kam utiecť

"V Gaze sú v pasci milióny civilistov, ktorí nemajú kam utiecť," poznamenal MVČK, podľa ktorého sú tunajší Palestínčania "uprostred masívneho bombardovania a vojenského obliehania". Situácia je podľa organizácie "katastrofálnym zlyhaním, ktoré svet nesmie tolerovať".

MVČK zároveň opätovne vyzval palestínske radikálne hnutie Hamas na prepustenie rukojemníkov, ktorých v Gaze zadržiava, a odsúdil využívanie civilistov ako ľudských štítov. Za absolútnu prioritu však organizácia považuje zachraňovanie životov, ku ktorému je potrebný prísun pomoci a prístup humanitárnych organizácií na miesto.

Izrael na Gazu útočí v odvete za prepadnutie zo strany Hamasu zo 7. októbra, ktoré si vyžiadalo na 1400 obetí. Úzke pobrežné pásmo, v ktorom na území menšom ako Praha žije 2,3 milióna obyvateľov, navyše odrezal od dodávok potravín, vody aj liekov.

Nezisková organizácia Lekári bez hraníc aj preto odsúdila stupňujúce sa násilie a vyzvala na okamžité prímerie. "Bezmocní ľudia sú vystavení strašnému bombardovaniu," konštatovala. Citovala tiež jedného zo svojich lekárov v Gaze, podľa ktorého sa kvôli veľmi zložitej situácii niektoré amputácie a operácie vykonávajú bez riadnej anestézie.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari bez bližších podrobností uviedol, že dnes Egypt a Izrael humanitárnu pomoc do oblasti rozšíria. Na hraniciach Egypta a Gazy čaká rad kamiónov s pomocou. Agentúra AFP potom priniesla informáciu, že je v pásme postupne obnovované telefonické a internetové spojenie, ktoré od piatku z väčšej časti nefungovalo.

Viac o téme: Konflikt IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu