Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Ruská armáda usporiadala cvičenia simulujúce odvetný jadrový útok

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajina vyvinula a začala sériovú výrobu bojového robota, ktorý vybuchne pri zásahu cieľa. Oznámil to podpredseda ukrajinskej vlády Mychajlo Fedorov podľa ruskojazyčného webu stanice BBC a serveru Ukrajinska pravda. Stroj nazvaný Ratel S sa pohybuje po zemi a podľa vicepremiéra môže byť vybavený okrem iného protitankovou mínou.

Naživo z Ukraijny

VIdeo:

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 608 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:31 Ruská armáda usporiadala v stredu cvičenie, ktoré simulovalo odvetný jadrový útok a zahŕňalo odpálenie balistických a riadených rakiet. Na cvičenie dohliadal ruský prezident Vladimir Putin. TASR prevzala správu z agentúry AP.

19:23 Rusko usporiadalo cvičenie jadrových síl, pričom odpálilo najmenej dve medzikontinentálne balistické rakety, uviedla ruská štátna agentúra TASS. Cvičenie cez videokonferenciu prizeral ruský prezident Vladimir Putin a vypočul si tiež hlásenie o týchto manévroch od ministra obrany Sergeja Šojgua. Ten uviedol, že "pod Putinovým vedením" Rusko nacvičilo masívny odvetný úder.

18:18 Úrady udelili synovi čečenského lídra Ramzana Kadyrova už tretie vyznamenanie po tom, ako násilne napadol väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

17:58 Ukrajina odpovie na prípadné ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, uviedol dnes na sociálnej sieti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskojazyčné vydanie webu BBC News to interpretuje ako vyhrážku odvetnými údermi.

16:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu oznámil, že Ukrajina podnikne túto zimu úder proti Rusku a nebude sa len brániť, ak Moskva spustí vzdušné útoky zamerané na ochromenie ukrajinskej energetickej siete. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

15:31 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg v stredu zdôraznil veľkú dôležitosť zbrojárskych spoločností pre obranu 31-člennej aliancie a tiež pre boj Ukrajiny proti Rusku. Stoltenberg zároveň vyzval na urýchlené zvýšenie výroby zbraní a munície. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

13:50 Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil vyzval všetkých Čechov, ktorí majú možnosť, aby pomohli Ukrajine pred blížiacou sa zimou zaistiť dodávky energie. Senát v stredu symbolicky daroval Kyjevu auto a elektrocentrálu. Vystrčil to v stredu oznámil na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Najvyššej rady Ukrajiny Ruslanom Stefančukom.

12:54 Budovy v blízkosti jadrovej elektrárne Chmelnytskyi boli poškodené pri nočnom útoku. Ruský útok na Chmeľnycku oblasť na západe Ukrajiny mal za následok poškodenie budov v blízkosti jadrovej elektrárne v regióne, informovalo 25. októbra ministerstvo energetiky. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

12:28 Ruský parlament v stredu definitívne schválil odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

11:33 Ruské sily sa v noci zamerali na Chmelnickú oblasť a hoci protivzdušná obrana zostrelila prichádzajúce projektily, padajúce trosky poškodili budovy a zranili najmenej 16 ľudí, tvrdia predstavitelia. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

9:50 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil veliteľské stanovište ruskej armády na Ukrajine a stretol sa tam s vysokopostavenými dôstojníkmi, uvádza sa v stredajšom vyhlásení ruských ozbrojených síl. Informujú agentúry DPA a AFP.

9:15 Západoukrajinská Chmelnycká oblasť hlási po útoku a zostrelení ruských dronov škody na zariadení kritickej infraštruktúry a najmenej 16 zranených. Škody spôsobil pád zasiahnutého dronu, uviedol to na sociálnej sieti zástupca vojenskej oblastnej správy Serhij Tjurin.

8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne zdôraznil potrebu reforiem Bezpečnostnej rady OSN v Deň OSN, ktorý pripomína 24. októbra 1945 nadobudnutie platnosti Charty OSN.

7:20 Ruské sily možno po prvýkrát použili nové drony Italmas s dlhým doletom a ich varianty pri nedávnom útoku na Kyjevskú oblasť, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

Kyjev uviedol, že začal s výrobou pozemného bojového robota

"Vojaci ho používajú ako mobilnú bojovú hlavicu," uviedol Fedorov, ktorý zároveň na platforme Telegram zverejnil snímky a video zbrane. "Vďaka tejto technológii môže operátor z bezpečného miesta vyhodiť do povetria nepriateľský tank alebo poľné opevnenie," dodal. Robot sa podľa ukrajinského vicepremiéra môže pohybovať maximálnou rýchlosťou 24 kilometrov za hodinu s dojazdom šesť kilometrov. Bez dobíjania vydrží pracovať dve hodiny.

Bojového robota podľa Ukrajinskej pravdy vyvinula organizácia Brave 1, ktorú založilo okrem iného niekoľko ukrajinských ministerstiev, a jej úlohou je rozvoj vojenských technológií.

Prvé informácie sú z mája

Informácie o začatí testov pozemného dronu schopného dopraviť mínu pod tank sa podľa BBC objavili už v máji. Medzi výhody robota podľa odborníkov patrí jeho jednoduchosť a nízka cena, medzi nevýhody potom rázvor (parameter označujúci vzdialenosť predných a zadných kolies), ktorý môže sťažiť použitie zbrane v snehu alebo za "Rasputice", podotkla BBC s odvolaním sa na jav, keď sa v ukrajinských a ruských rovinách na jar a na jeseň mení pôda na blatickú a bažinatú.

Podobné pozemné bojové roboty vyvíjajú aj Rusi, ale zatiaľ sa podľa BBC neobjavili správy o ich uvedení do sériovej výroby.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu