Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fanatický farár v Česku rozšliapal deťom vyrezávané tekvice: Je to dielo Satana! Pôjde na koberček

Farár zničil deťom tekvicovú výzdobu.
Farár zničil deťom tekvicovú výzdobu. (Zdroj: Facebook/Obec Kurdějov)

BŘECLAV - Zapálený kňaz v obci Kurdějov v Břeclavsku sa rozhodol, že bude bojovať proti sviatku Halloween svojským spôsobom. Deti položili v parku neďaleko miestneho kostola tradičné vyrezávané tekvice. To sa však kňazovi nepáčilo, lebo Halloween považuje za sviatok na oslavu Satana. Deťom ich výtvory v pondelok rozšliapal.

O incidente informoval aj Břeclavský denník. Ten uviedol, že šťastné deti svoje vyrezávané tekvice v nedeľu vystavili v parku neďaleko fary. Aké však bolo ich sklamanie, keď v pondelok našli svoje výtvory zničené. Aj druhý pokus dopadol podobne. „Najhoršie na celej situácii bolo, že malé deti sa pýtali, kde sú ich tekvice a úplne nechápali, prečo si nemôžu ísť vymeniť sviečku. Niektoré deti aj plakali,“ informoval denník obyvateľ Kurdejova Marek Kortiš.

archívne video

Kostol duchov v českej Lukovej - jedno z najdesivejších miest sveta (Zdroj: Pavol Urbánek)

Obec, ktorá o incidente informovala na Facebooku, najprv netušila, kto je vandalom. Až neskôr vyšlo najavo, že ide o miestneho farára Jaromíra Smejkala. Ten svoj vandalský čin zdôvodnil v liste starostovi slovami, že ide o stret náboženského a svetonázorového sveta. List obec tiež zverejnila na sociálnej sieti. 

 

Včerejší Dýňování a lampionový průvod měl skvělou atmosféru plnou pohody, dětského nadšení a myslíme, že i dospělí se...

Posted by Obec Kurdějov on Sunday, October 15, 2023

„Verím, že nikto z obyvateľov, ktorí pred naším „svätostánkom“ umiestnili „symboly duchov (zla)“, nechcel vyjadriť pohŕdanie tým, čo je nám, katolíkom, sväté. Že konali v nevedomosti, a tak nikoho neviním,“ uviedol kurdějovský farár.

 

Zdá se nám býti férové dát prostor k vyjádření i panu faráři Jaromíru, který poslal starostovi dopis. Protože se včera...

Posted by Obec Kurdějov on Friday, October 20, 2023

„Pretože som nevedel žiadne poňatie o tom, že sa koná akcia s deťmi zvaná ‚tekvicovanie', a pri opustení fary v nedeľu večer som uvidel pred naším posvätným územím umiestnené početné symboly satanistického sviatku ‚Halowin', ktorý sa zrodil v spohanštenom súčasnom svete ako protiváha našich blížiacich sa sviatkov ‚Všetkých svätých' a ‚Dušičiek', konal som podľa svojej viery a povinnosti byť otcom a ochrancom zverených detí ‚dušou' a symboly som odstránil,“ vysvetľovať svoj čin Smejkal.

 

Pokus číslo dva proběhl, přes noc nikdo nic nezničil až dnes odpoledne. Prosíme ať další dýně už do parku neumisťujete.

Posted by Obec Kurdějov on Tuesday, October 17, 2023

"Vedenie brnenskej diecézy sa s týmto správaním nestotožňuje a bude vzniknutú záležitosť riešiť," uviedol generálny vikár diecézy Pavel Kafka, pod ktorú fara vKurdějove patrí, v ospravedlňujúcom liste pre starostu obce.

 

Uveřejňujeme ještě jeden mail starostovi z brněnské diecéze

Posted by Obec Kurdějov on Friday, October 20, 2023
Viac o téme: DetiTekviceZničenéFarárHalloweenKurdějov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu