Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Osobám zodpovedným za falošné poplachy vo Francúzsku hrozia prísne tresty, upozorňuje vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

PARÍŽ - Francúzska vláda upozornila na pokuty a väzenské tresty, ktoré hrozia ohlasovateľom falošných bombových hrozieb. Pre takéto hlásenia museli trikrát v priebehu piatich dní evakuovať zámok Versailles a v stredu tiež 15 letísk, čo spôsobilo omeškanie približne 130 letov. Informuje o tom agentúra AP.

Francúzski predstavitelia pritom naznačili, že za falošnými poplachmi môžu byť mladí ľudia alebo dokonca aj deti. Minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v tejto súvislosti hovoril o "malých vtipkároch a klaunoch". "Nájdu sa a budú potrestaní," pohrozil šéf rezort spravodlivosti.

archívne video

Policajt v civile chytil zlodejku z obchodného centra v Trenčíne (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

Možné trojročné väzenie

Podľa francúzskych zákonov je možné potrestať falošné hlásenia až trojročným väzením alebo pokutou vo výške 45.000 eur, upozornil Dupond-Moretti. V prípade mladistvých by pokuty museli platiť ich rodičia. "V tejto chvíli nepotrebujeme nijakých výtržníkov ani psychózu," uviedol minister. Falošné bombové poplachy kritizoval po stredajšej evakuácii niekoľkých letísk aj francúzsky minister dopravy Clément Beaune. "Tieto falošné hlásenia nie sú zlý vtip. Sú to zločiny," napísal na sociálnej sieti X.

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od minulotýždňového útoku na škole v meste Arras, pri ktorom bol pobodaný učiteľ. Útočník sa údajne hlásil k extrémistickej skupine Islamský štát. Pohreb učiteľa francúzštiny Dominiqua Bernarda, zabitého pri útoku, sa konal vo štvrtok. Zúčastnil na ňom i francúzsky prezident Emmanuel Macron, informovala agentúra AFP.

Viac o téme: FalošnéTrestyHrozbyFrancúzskoNahlasovatelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu