Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Terorizmus straší Európu! Vyhrážky a panika na letiskách: Masívna evakuácia, osem z nich museli ľudia urýchlene opustiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Prinajmenšom 14 francúzskych letísk dostalo vo štvrtok vyhrážky bombou. Najmenej osem z nich preventívne evakuovali. Išlo o ďalšie zo série falošných poplachov, ktoré v ostatných dňoch ochromili mnohé francúzske letiská či iné turistami vyhľadávané lokality. Informuje agentúra AFP.

Už v stredu bola pre takéto poplachy evakuovaná väčšina z veľkých francúzskych letísk s výnimkou dvoch najväčších parížskych. Situácia vtedy viedla k zrušeniu najmenej 130 letov a omeškaniu mnohých ďalších. Vo štvrtok obdobné evakuácie postihli menšie letiská, v mestách ako Brest, Carcassonne, Bordeaux a Montpellier.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Francúzsky Úrad pre civilnú leteckú dopravu (DGAC) potvrdil nové bombové poplachy, ich konkrétny počet však neuviedol. Viaceré letiská však medzičasom na sociálnych sieťach sami informovali o evakuácii a kontrolách zo strany bezpečnostných síl. "Je to naozaj nepríjemné, ale nechceme vôbec nič riskovať," povedal hovorca letiska Bordeaux-Mérignac, ktoré pre hrozby evakuovali na tri hodiny už aj v stredu, v dôsledku čoho bola zrušená zhruba desiatka letov. 

Francúzsky minister dopravy Clément Beaune na platforme X napísal, že "falošné poplachy sú nebezpečné a neprijateľné", a dodal, že ich páchateľom hrozia dva roky väzenia a pokuta 30.000 eur. Viacerí francúzski predstavitelia naznačili, že za falošnými poplachmi môžu byť mladí ľudia alebo dokonca aj deti. 

Budú nájdení a potrestaní

Minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti v stredu povedal, že "vtipkári", ktorí majú tieto poplachy na svedomí, budú nájdení a potrestaní. Ak ide o neplnoleté osoby, uhradia podľa jeho slov vzniknuté škody ich rodičia. Pre obdobné falošné bombové hrozby bolo v uplynulých dňoch evakuované múzeum Louvre či Zámok vo Versailles.

Francúzsko je v stave zvýšenej pohotovosti od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. V krajine zároveň od uplynulého piatka najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickými útokmi. Vláda ho vyhlásila v súvislosti s útokom, ku ktorému došlo v piatok na strednej škole v meste Arras.

Bývalý študent tejto školy tam na smrť nožom ubodal učiteľa a zranil tri osoby. Zadržaný útočník Mohammed Moguchkov tvrdil, že konal v mene Islamského štátu. Pohreb zavraždeného učiteľa francúzštiny Dominiqua Bernarda sa konal vo štvrtok. Zúčastnil na ňom i francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte. 

Viac o téme: PoplachBombyLetiskáFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu