Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ustanovenia o pracovnom pomere vysokoškolských učiteľov nie sú protiústavné

Univerzita Komenského v Bratislave
Univerzita Komenského v Bratislave (Zdroj: Wikimedia Commons / Rudko)

KOŠICE - Ustanovenia Zákonníka práce a zákona o vysokých školách, ktoré sa týkajú pracovného pomeru vysokoškolských učiteľov na určitú dobu, sú v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý nevyhovel návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR. Tí minulý rok napadli právne normy ako diskriminačné.

archívne video

Rezort školstva, zamestnávatelia a študenti vyzývaju ministerstvo financií, aby navýšilo financie pre verejné VŠ alokované zo štátneho rozpočtu, ide o sumu 67 mil. eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ústavný súd rozhodol na utorkovom neverejnom zasadnutí pléna, informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová. V prípade Zákonníka práce skupina poslancov kritizovala vyňatie vysokoškolských pedagógov spod ochrany pred reťazením pracovných pomerov. Ďalšie napadnuté ustanovenie v minuloročnej novele zákona o VŠ stanovuje, že "pracovný pomer na miesto vysokoškolského učiteľa možno uzatvoriť na základe jedného výberového konania najdlhšie na päť rokov". Podľa podania na ÚS tak má dochádzať k závažnej diskriminácii pedagogických zamestnancov vysokých škôl, a to vo vzťahu k iným zamestnancom, na ktorých sa predmetné ustanovenia nevzťahujú.

Viac o téme: UčiteliaVysoké školyPracovný pomer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu