Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NATO spustilo v Európe letecké cvičenie: Jasný odkaz pre Putina! Vo vzduchu sa objavia lietadlá s jadrovými hlavicami

NATO spustilo nad južnou Európou cvičenie Steadfast Noon 2023 Zobraziť galériu (2)
NATO spustilo nad južnou Európou cvičenie Steadfast Noon 2023 (Zdroj: Twitter/Nilesh/Il Messaggero)

RÍM/ZÁHREB – Spojenci Severoatlantickej aliancie (NATO) v Európe spustili začiatkom tohto týždňa vojenské cvičenie, ktoré sa zameriava prevažne na vzdušný priestor a manévrovanie s bombardérmi, ktoré nesú nebezpečné jadrové hlavice. NATO pripomína, že ide o každoročné cvičenie a nie o prípravu na vojnový konflikt s nepriateľom.

archívne video

Sklenár na zasadnutí NATO o plnení spoločných úloh zo strany spojencov (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Každoročné letecké bojové cvičenie NATO "Steadfast Noon" bolo spojencami aliancie v Európe zahájené v pondelok 16. októbra. Podľa informácii priamo z prostredia NATO, je na cvičení pripravených najmenej 60 lietadiel, ktoré budú manévrovať nad južnou časťou Európy. Cvičenie má byť rutinná záležitosť, ktorá sa vykonáva pravidelne raz ročne za posledných desať rokov. 

Aj americké bombardéry

Na cvičení sa zúčastňuje 13 spojeneckých krajín a najmodernejšie bojové stroje. Nechýbajú ani americké bombardéry B-52, ktoré dodalo USA priamo na tento výcvik. Vzduchom poletia aj konvenčné prúdové a špionážne lietadlá. Stíhacie lietadlá F-16 sú samozrejmosťou. Steadfast Noon organizuje každý rok iný spojenec NATO. Teraz to vyšlo na Taliansko a Chorvátsko, ktoré budú manévrovať aj nad Stredozemným morom.  

"Cvičenie našich spojencov v rámci NATO pomôže k zaisteniu bezpečnosti, dôveryhodnosti a účinnosti celej aliancie. Jadrový program sa tu prejaví ako odstrašujúci prostriedok. Vysielame jasný odkaz, že NATO bude chrániť a obraňovať všetkých svojich spojencov," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Pravidelné cvičenia 

V rámci letov sa síce vo vzduchu objavia lietadlá schopné niesť jadrové hlavice, ale žiadne z nich nebude niesť ostrú muníciu. NATO opakovane podotýka, že cvičenie nie je spojené s aktuálnym svetovým dianím a prevažná časť výcviku sa odohráva najmenej tisíc kilometrov od ruských hraníc. 

Strategická koncepcia NATO jasne uvádza, že "základným účelom jadrovej spôsobilosti NATO je zachovať mier, predchádzať nátlaku a odrádzať od agresie". Zdôrazňuje, že "pokiaľ budú existovať jadrové zbrane, NATO zostane jadrovou alianciou". Cvičenie potrvá do 26. októbra.

Odkaz pre Putina 

Stoltenberg sa vyjadril aj smerom k ruskému prezidentovi Putinovi, keď povedal, že vyhrážanie sa Moskvy stiahnutím zmluvy o zákaze jadrových zbraní, je viac ako nezodpovedné. Informuje o tom web Európska Pravda. "Rusko by malo vedieť, že jadrovú vojnu nemožno vyhrať a nikdy by sa v nej nemalo bojovať. Samozrejme, naďalej pozorne sledujeme, čo robia. Nepostrehol som, že by (Moskva) zmenila rozmiestnenie svojich jadrových zbraní," dodal s tým, že spojenci NATO sa riadia týmito normami už viac ako 25 rokov a nemajú v úmysle obnoviť jadrové testovanie.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (2)
Jens Stoltenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

"Putin sa snaží využiť jadrové vydieranie na zastrašovanie, aby odradil spojencov od podpory Ukrajiny. To sa mu však nepodarí," povedal rozhodne na záver generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Viac o téme: Jadrové hlaviceTalianskoNATOEurópaChorvátskoJens StoltenbergStredozemné moreSteadfast NoonLetecké cvičenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu