Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Republikáni navrhli nového kandidáta na predsedu Snemovne reprezentantov

Jim Jordan Zobraziť galériu (4)
Jim Jordan (Zdroj: reprofoto Youtube/CBS Newd)

WASHINGTOH – Americkí republikáni nominovali v piatok za nového predsedu Snemovne reprezentantov USA konzervatívneho stúpenca tvrdej línie Jima Jordana. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Dolná komora Kongresu je bez predsedu už desiaty deň po tom, čo z tohto postu po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany odvolali Kevina McCarthyho. Snemovňa s republikánskou väčšinou sa tak nemôže venovať hromadiacich sa krízam, ako sú hroziace zastavenie financovanie federálnych inštitúcií (shutdown) či konflikt Izraela s militantmi z Hamasu.

Za kandidáta na predsedu si republikánski kongresmani najskôr vybrali Stevea Scalisa, ktorý v tajnom hlasovaní tento týždeň porazil Jordana. Scalise sa však kandidatúry následne vzdal, keďže nemal 217 hlasov potrených na zvolenie v celej snemovni.

Jordan je predsedom vplyvného výboru pre súdnictvo a podporil ho exprezident Donald Trump. Na rozdiel od McCarthyho a Scalisa má dôveru najkonzervatívnejšej frakcie Republikánskej strany, ktorá zosadila McCarthyho. Niektorí demokrati ho označili za "extrémistu".

Nie je jasné, či Jordan získa dostatočnú podporu na zvolenie. Republikáni majú v snemovni 221 členov, v sondážnom hlasovaní republikánskych členov však dostal v piatok len 152 hlasov. Je takmer isté, že 212 demokratov podporí svojho lídra v snemovni Hakeema Jeffriesa, približuje agentúra AP.  Snemovňa prerušila na víkend svoje zasadnutie bez hlasovania, keďže niektorí jej členovia z oboch strán už odcestovali z Washingtonu.
 

Viac o téme: WashingtonRepublikániTrumpMcCarthy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu