Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

McCarthy bol odvolaný z funkcie, nikto mu neveril! Biden dúfa, že sa urýchlene zvolí nový predseda

Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy
Predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy (Zdroj: SITA/AP Photo/Mariam Zuhaib)

WASHINGTON - Predsedu americkej Snemovne reprezentantov Kevina McCarthyho v utorok kongresmani odvolali z funkcie. Podľa agentúry AP sa tak stalo prvýkrát v histórii Spojených štátov.

Za odvolanie McCarthyho z postu predsedu Snemovne reprezentantov hlasovalo na napätej schôdzi 216 kongresmanov, proti bolo 210. Návrh na odvolanie McCarthyho predložil v pondelok jeho rival, republikánsky kongresman Matt Gaetz. Za odvolanie predsedu snemovne hlasovalo osem republikánov a všetci kongresmani Demokratickej strany, ktorí tvrdili, že McCarthy nie je hodný vedenia snemovne.

Ďalšie kroky sú nejasné

AP konštatuje, že ďalšie kroky sú nejasné, pričom neexistuje zrejmý nástupca, ktorý by viedol Snemovňu reprezentantov, v ktorej majú republikáni väčšinu. Snemovňu podľa pravidiel dočasne povedie McCarthyho spojenec Patrick McHenry, kým kongresmani nezvolia nového predsedu. Republikán McCarthy (58) sa k svojmu odvolaniu bezprostredne nevyjadril, všíma si AFP.

Gaetz je vedúcou postavu malej skupiny krajne pravicových republikánskych kongresmanov. Ich odmietavý postoj priviedol federálnu vládu na pokraj tzv. shutdownu - prerušenia financovania štátnych inštitúcií. V piatok 29. septembra odmietli návrh zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorý navrhol samotný McCarthy. Táto skupina tiež odmieta poslať ďalšiu pomoc Ukrajine s tým, že tieto prostriedky sa dajú lepšie využiť v USA na boj s nezákonnou migráciou.

Dôvod, prečo Kevin McCarthy padol

"Dôvod, prečo Kevin McCarthy dnes padol, je ten, že Kevinovi McCarthymu nikto neverí," povedal Gaetz po hlasovaní. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump, ktorý sa v roku 2024 chystá opäť kandidovať, reagoval na odvolanie McCarthyho v príspevku na sociálnej sieti slovami: "Prečo republikáni vždy medzi sebou bojujú." Americká Snemovňa reprezentantov odvolala svojho predsedu prvýkrát vo svojej 234-ročnej histórii, píše agentúra AFP. Stalo sa tak rok pred konaním prezidentských volieb.

Americký prezident Joe Biden dúfa, že Snemovňa reprezentantov si po odvolaní republikána Kevina McCarthyho rýchlo zvolí nového predsedu, keďže naliehavé výzvy, ktorým USA čelia, nepočkajú. V utorok to uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, informuje správa agentúry AFP.

McCarthy reagoval 

McCarthy (58) v utorok v reakcii na svoje odvolanie povedal, že sa opätovne nebude uchádzať o post predsedu Snemovne reprezentantov, v ktorej majú republikáni väčšinu. Zatiaľ nie je známe, kto by sa mohol stať jeho nástupcom, konštatuje tlačová agentúra AP. "Možno som dnes prehral toto hlasovanie, ale pri odchode z rokovacej sály sa cítim šťastne, že som mohol slúžiť (v tejto funkcii)... Nič by som nezmenil," povedal na tlačovej konferencii v Kapitole.

Snemovňu podľa pravidiel dočasne povedie McCarthyho spojenec Patrick McHenry. O novom predsedovi by mali kongresmani hlasovať najskôr budúci týždeň. Republikáni majú v snemovni väčšinu v pomere 221 ku 212. Malú skupinu krajne pravicových republikánskych kongresmanov vedených Gaetzom rozhnevalo, že McCarthy spolupracoval s kongresmanmi z Demokratickej strany pri schvaľovaní zákona o dočasnom financovaní vlády, ktorým odvrátili hroziaci shutdown - prerušenie financovania niektorých federálnych inštitúcií.

Skupina republikánov okolo Gaetza tiež odmieta posielať ďalšiu pomoc Ukrajine s tým, že tieto prostriedky sa dajú lepšie využiť v USA na boj s nezákonnou migráciou. Demokrati mohli McCarthyho pri hlasovaní zachrániť, ale po zvážení povedali, že republikánom nepomôžu vyriešiť ich vlastné problémy, pripomína agentúra Reuters.

Viac o téme: OdvolanieFunkciaPredsedaKevin McCarthyJie Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu