Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Západné sankcie prinášajú svoje ovocie: Rubeľ prelomil psychologickú hodnotu, centrálna banka melie z posledného

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Neutíchajúca vojna na Ukrajine s kombináciou uvalených západných sankcií spôsobujú ruskej ekonomike nemalé problémy. Rubeľ prekročil psychologicky dôležitú hranicu, keď spadol na hodnotu sto rubľov za jeden americký dolár. Centrálna ruská banka už pritom od augusta dvakrát zvýšila úrokovú sadzbu.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 580. (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Ruský rubeľ zostáva pod tlakom, dolár dnes prekročil psychologicky dôležitú hranicu 100 RUB/USD. Predchádzajúce prelomenie tejto hranice v polovici augusta prinútilo ruskú centrálnu banku k núdzovým opatreniam na podporu domácej meny. Ako uvádza Reuters, rubeľ tento rok tlačí dole odliv devíz a klesajúci prebytok bežného účtu platobnej bilancie krajiny.

Úroková sadzba  

Na mimoriadnom zasadnutí v auguste ruská centrálna banka v reakcii na pokles kurzu rubľa zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 3,5 percentuálneho bodu na 12 percent. V septembri potom prikročila k ďalšiemu zvýšeniu na 13 percent.

Západné sankcie prinášajú svoje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dolár sa v utorok druhého októbra vyšplhal voči rublu až na 100,26 RUB/USD. Neskôr však o časť ziskov prišiel a pohyboval sa mierne pod 100 RUB/USD. V auguste sa centrálna banka stala terčom ostrej kritiky zo strany ekonomického poradcu prezidenta Vladimira Putina po tom, čo dolár vystúpil až na 101,75 RUB/USD.

Oslabil aj dolár  

Rubeľ od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prechádza značnými výkyvmi. Vlani v marci, teda krátko po začiatku invázie, sa dolár voči rublu vyšplhal až na rekordných 120 RUB/USD. Neskôr však výrazne spevnil, a to vďaka rastu exportných príjmov a obmedzeniam pre pohyb kapitálu, ktoré Moskva zaviedla. Vlani v júni tak dolár zostúpil pod 60 RUB/USD. Tento rok dolár oslabuje kvôli kombinácii poklesu ruského exportu, na ktorý majú negatívny vplyv západné sankcie a oživenie importu.

Viac o téme: EkonomikaMenaRubeľInfláciaRuskoPsychologická hranicaPád meny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu