Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Česká vláda chce dostať na trh práce viac cudzincov: Dlhoročné náreky firiem sa skončili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ Lukáš Grinaj)

PRAHA - Dlhoročné náreky českých firiem nad nedostatkom vhodných zamestnancov a volanie po väčšom otvorení českého trhu práce cudzincom budú vypočuté. Česká vláda chce od januára zvýšiť kvóty pre príchod zamestnancov z krajín mimo Európskej únie o 20-tisíc. Pre Českú republiku to znamená zo súčasnej kvóty 50-tisíc na 70-tisíc. Informoval o tom server novinky.cz.

Česká vláda rokovala o tomto kroku koncom septembra so zamestnávateľmi a odborármi na tripartite a pripravila k tomu návrh vládneho nariadenia. "Počas leta bol pripravený materiál na rokovanie vlády, v ktorom sa navrhuje zvýšenie kvót pre príchod cudzincov z tretích krajín o 20.000 osôb. Teoreticky by mal byť účinný od 1. januára 2024," povedal pre Právo hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Jakub Augusta.

Prínos pre štátnu pokladnicu je momentálne ťažké odhadnúť

Dôvodom pre zmenu je podľa neho najmä to, aby do Česka prichádzali kvalifikovaní zamestnanci, ktorí budú zabezpečovať ekonomiku s vyššou pridanou hodnotou. Prínos pre štátnu pokladnicu je momentálne ťažké odhadnúť. Dagmar Kužvartová z českého Zväzu priemyslu a dopravy je však presvedčená, že zapojenie zahraničných pracovníkov je skôr doplnkom na riešenie nedostatku ľudí na trhu práce. "Potrebné je napríklad podporovať uzatváranie kratších pracovných úväzkov, vytvárať zázemie pre rodiny s deťmi, zabezpečiť dostupnosť zariadení predškolskej starostlivosti," uviedla.

Najnovšie vládne nariadenie nie je jedinou zmenou podmienok pre zahraničných zamestnancov. Ministerstvo vnútra chystá nový zákon o pobyte cudzincov, ktorý by mal platiť od roku 2026. Ten má okrem iného prostredníctvom digitalizácie zrýchliť a zjednodušiť pobytové konanie či zabezpečiť evidenciu všetkých cudzincov.

Viac o téme: VládaČeskoTrh práceCudzinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu