Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodeväťdesiaty tretí (7. októbra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Libkos)

KYJEV/MOSKVA - Predstaviteľa strany Jednotné Rusko v meste Nova Kachovka okupovanom Rusmi v ukrajinskej Chersonskej oblasti zabila v sobotu bomba nastražená v aute. Informoval o tom Rusmi dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saldo.Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 590

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 590 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 Joe Biden má v úmysle požiadať Kongres o najväčší balík vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine.

20:00 Severná Kórea dodáva Rusku zbrane, hovorí americký predstaviteľ.

18:50 Predstaviteľa strany Jednotné Rusko v meste Nova Kachovka okupovanom Rusmi v ukrajinskej Chersonskej oblasti zabila v sobotu bomba nastražená v aute. Informoval o tom Rusmi dosadený oblastný gubernátor Vladimir Saldo. Vladimir Malov, výkonný tajomník mestskej pobočky strany Jednotné Rusko, ktorá v Rusku vládne a podporuje ju prezident Vladimir Putin, podľahol zraneniam v nemocnici. Saldo to napísal v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Saldo dodal, že išlo o "teroristický útok", čo znamená, že ho organizovala Ukrajina. Kyjev sa zatiaľ k prípadu nevyjadril.Predstavitelia, vnímaní ako podporovatelia ruskej okupačnej vlády v častiach Ukrajiny, ktoré Moskva po začatí invázie vo februári 2022 anektovala, sa často stávajú terčom pokusov o atentát a smrťou sa končia mnohé z nich.

18:00 V Džankoi na Krymskom polostrove počuť výbuchy.

16:30 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil začatie dodávok plynu do Uzbekistanu cez Kazachstan. Pre Rusko zasiahnuté západnými sankciami za inváziu na Ukrajine to znamená hospodársky úspech. "Ide o najväčší trojstranný energetický projekt" medzi tromi postsovietskymi krajinami, povedal Putin po formálnom spustení dodávky. V Moskve sa zároveň stretol s partnermi z Uzbekistanu Šavkatom Mirzijojevom a z Kazachstanu Kassym-Jomartom Tokajevom a rokovali a rokovali o ďalšej spolupráci v energetickom sektore ako celku.

15:10 Psy Národnej gardy boli ocenené za „oddanú službu“.

13:25 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 7. októbru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

13:00 Vo vyhlásení pre X Uljanov tvrdil, že cieľom Ruska je byť „na rovnakej úrovni“ s USA, ktoré sa stali prvou krajinou, ktorá v roku 1996 podpísala hlavnú zmluvu zakazujúcu testy jadrových výbuchov, ale ešte ju neratifikovala.

12:45 Ruský útok kazetovej bomby zabil 1človeka a 2 zranil v Záporožskej oblasti. Ruské sily spustili kazetový bombový útok na Záporožskú oblasť, pričom zabili ženu a zranili 2 ľudí, informoval guvernér Jurij Malashko.

11:34 Shmyhal povedal, že obranný priemysel sa radikálne zmenil v dôsledku rozsiahlej ruskej vojny, pretože podporuje zapojenie súkromných spoločností tým, že "cesta dronu od vývoja k jeho nákupu je čo najkratšia."

10:40 Pri ruskom nočnom raketovom útoku na južnú Odeskú oblasť boli zranení štyria ľudia, informoval 7. októbra regionálny guvernér Oleh Kiper.

10:10 Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 prišiel tamojší oceliarsky priemysel, ktorý sa nachádza hlavne v oblastiach frontovej línie, o továrne, zamestnancov, dodávateľov a prístup k dôležitým exportným centrám. Aj v dôsledku toho ukrajinská ekonomika podľa odhadu Svetovej banky utrpela v prvom roku vojny straty takmer 400 miliárd eur. Informuje správa AFP.

10:00 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a šéf Bieleho domu Joe Biden v piatok vyjadrili odhodlanie pokračovať v podpore Ukrajiny. Pripomenuli však aj znepokojenie v spojitosti s dianím v americkom Kongrese. Informuje agentúra DPA a webová stránka stanice ZDF.

8:35 Rusi obnovujú ofenzívu pri Kupjansku, ale ich šance sú mizivé - ISW. Ruské sily tento týždeň obnovili ofenzívu pri Kupiansku v Charkovskej oblasti. Väčšina ruských síl nasadených na tomto úseku frontu však pravdepodobne zostáva v boji neúčinná, tvrdia analytici.

7:34 Rusko zaútočilo v noci na 7. októbra na Odeskú oblasť. Ruské sily odpálili niekoľko nadzvukových protilodných rakiet Onyx z Krymu, ktoré sa zamerali na Odeskú oblasť v ranných hodinách 7. októbra, informovali ukrajinské južné obranné sily v telegrame.

7:00 Spojené štáty v piatok oznámili, že vyhostia dvoch ruských diplomatov. Ide o odvetný krok, ku ktorému pristúpili po tom, ako Moskva v septembri vyhostila dvoch Američanov. Informovala o tom agentúra AFP.

6:30 Americké ministerstvo obchodu pridalo v piatok na vládny zoznam subjektov, s ktorými je zakázané obchodovať, 42 spoločností z Číny. Dôvodom tohto opatrenia sú dodávky amerických elektronických súčiastok Rusku, informuje správa agentúry Reuters. Okrem toho na zoznam pribudlo aj ďalších sedem spoločností z Fínska, Indie, Nemecka, Turecka, Spojených arabských emirátov a Spojeného kráľovstva. 

6:15 Očakáva sa, že Biely dom budúci týždeň oznámi ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, nakoľko Pentagon pokračuje vo využívaní prostriedkov, objavených v dôsledku účtovnej chyby vo výške niekoľkých miliárd dolárov, informuje agentúra Reuters.

Joe Biden počas prejavu k útokom na dvojičky.
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden počas prejavu k útokom na dvojičky.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

6:00 Počet väzňov v Rusku sa v roku 2023 znížil o 54 000. Ide o historický rekord, píše Mediazona.

Obrana energetickej infraštruktúry

"Ruskí teroristi sa opäť pokúsia zničiť náš energetický systém," vyhlásil v piatok Zelenskyj. Predstavitelia ukrajinskej vlády podľa neho diskutovali o tom, ako obrániť energetickú infraštruktúru krajiny, aby dokázali obyvateľom zabezpečiť elektrinu a teplo.

Ukrajina upozornila na snahu Ruska útočiť na jej energetické zariadenia už minulý mesiac. Vojna na Ukrajine trvá už takmer 20 mesiacov. Ruské útoky počas predchádzajúcej zimy spôsobili rozsiahle škody na energetickej infraštruktúre Ukrajiny a tisícky ľudí zostali v mrazoch bez elektriny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu