Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Po vlne mailových vyhrážok bombou zavreli niekoľko škôl

(Zdroj: Getty Images)

VILNIUS/TALIN - Pre e-mailové vyhrážky bombou v troch pobaltských krajinách v piatok zavreli niekoľko škôl a škôlok a zrušilo sa tam vyučovanie. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry AP.

Litovský policajný šéf Renatas Požela povedal, že "koordinovaný hromadný útok" sa začal vo štvrtok večer. Väčšina odkazov zo servera v rámci Európskej únie bola v ruštine a niektoré mali politický obsah, dodal Požela. V Estónsku sa vlna výhražného spamu začala v stredu neskoro večer. Väčšinu škôl v druhom najväčšom meste Tartu preto zavreli už vo štvrtok. Hoci stovky detí pre bombové vyhrážky neprišli do školy, litovská ministerka vnútra Agné Bilotaité vyhlásila, že nebezpečenstvo podľa všetkého nehrozí.

Školy v Litve dostali len v piatok 750 e-mailov

"Zámerom týchto falošných správ je vyvolať paniku," povedala Bilotaité. "Panike netreba prepadať," dodala. Hovorkyňa litovskej bezpečnostnej služby Aurelija Vernickaité informovala, že e-maily "boli pravdepodobne... poslané na podnet nepriateľských štátov". Ich úmyslom bolo "narušiť a destabilizovať prácu inštitúcií a zvyšovať nedôveru", povedala Vernickaité. "S nárastom geopolitického napätia Litva a ostatné pobaltské štáty sú neustálymi terčami informačných a počítačových útokov nepriateľských štátov," spresnila. Pobaltské štáty patria k najhlasnejším európskym kritikom ruskej zahraničnej politiky.

Školy v Litve dostali len v piatok 750 e-mailov, oznámili úrady. Justičné a policajné orgány v Lotyšsku označili e-maily za hrozbu nízkeho stupňa a školy a materské školy dostali odporúčanie, aby ostali otvorené. Mnohé sa z preventívnych dôvodov rozhodlo vyučovanie na niekoľko dní prerušiť. Lotyšské úrady sú presvedčené, že odosielateľom výhražných e-mailov je rovnaká osoba, ktorá je aktívna už asi rok a podobný spam posielala rôznym organizáciám. Lotyšskí vyšetrovatelia spolupracujú s USA a Poľskom, kde podobné aktivity zaznamenali už predtým.

Viac o téme: BombaPolíciaŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu