Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rusi odmietajú na Ukrajine bojovať: Kremľu zbehol ďalší pilot, vzdal sa na ambasáde USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV – Predpokladaná dĺžka ruskej invázie na Ukrajinu mala byť v rozmedzí niekoľkých týždňov až mesiacov. Faktom ale je, že trvá už rok a sedem mesiacov. Rusko navyše svojim konaním musí znášať dôsledky ekonomických sankcií, ktoré naň uvalil Západ. V súčasnej situácii je očividné, že aj muži pôsobiaci vo vojenských zložkách strácajú trpezlivosť a vzdávajú sa nepriateľskej strane. Rusi prišli takto o ďalšieho bojového pilota.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 580. (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Vojna na Ukrajine trvá už neuveriteľný rok a sedem mesiacov. Za toto obdobie dosiahlo Rusko nemalé územné zisky, avšak boje sa rozhodne nevyvíjajú podľa predstáv Moskvy. Uvedomujú si to aj ruské bojové zložky, v ktorých chce pôsobiť čoraz menej mužov. Na sociálnej sieti Telegram sa objavila správa, že jednému z ruských pilotov sa podarilo prebehnúť k americkým úradom a vzdať sa. Odmietol sa už podieľať na vojne a od začiatku bol proti invázii svojej krajiny na Ukrajinu.   

Vzdal sa Západu

Podľa informácii, ktoré poskytol denník Kyiv Post, má byť ruským zbehom letecký dôstojník vnútornej bezpečnosti Rosgvardia, nadporučík Gavrichenko (prezývaný Gavr). Ten mal koncom septembra dostať povolenie na oddych a odišiel aj s rodinou na dovolenku do Spojených arabských emirátov. Tam sa dostal do kontaktu s úradmi a vzdal sa na americkej ambasáde. Pôvodne o tom informoval účet Dose Shpiona na Telegrame, ktorý je pravdepodobne prepojený s ukrajinskými spravodajskými službami. Sú tu zverejnené viaceré správy o ilegálnych činnostiach počas invázie na Ukrajinu. 

K zbehnutiu Gavričenka mal dopomôcť jeho kamarát a kolega z výcviku pilot Anton Vasiľjev z leteckej základne Ivanovo v centrálnej časti Ruskej federácii, ktorý sa presťahoval na západné pobrežie USA ešte pred spustením ruskej invázie na Ukrajinu. Celú dobu mali byť piloti v kontakte. 

Ďalší ukradol helikoptéru  

Rusku zbehol ďalší pilot koncom augusta. Kapitán Maxim Kuzminov odletel s vrtuľníkom Mi-8 ruského letectva do oblasti kontrolovanej ukrajinskými silami a odovzdal ho Kyjevu. Členmi posádky mali byť ďalší dvaja ruskí vojaci, ktorí o zbehnutí nevedeli a po pristátí sa odmietli vzdať. Napokon ich mali zastreliť. Podľa ukrajinských oficiálnych vyhlásení mali byť s Kuzminovom v kontakte agenti ukrajinskej tajnej služby už niekoľko týždňov predtým, ako zbehol. 

Za odovzdanie ruského armádneho stroja a zbehnutie v spolupráci s ukrajinskou tajnou službou dostal Kuzminov odmenu pol milióna amerických dolárov, získal azyl a nové doklady o pobyte pre seba aj svoju rodinu. Tá odcestovala na Ukrajinu ešte predtým, ako ukradol helikoptéru. 
 

Viac o téme: PilotRuskoVojna na UkrajineMaxim KuzminovZbehnutieGavrichenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu