Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovská tragédia pri Benátkach! Autobus sa zrútil z nadjazdu, hlásia 21 obetí

Nehoda autobusu v Taliansku Zobraziť galériu (5)
Nehoda autobusu v Taliansku (Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni)

RÍM - Najmenej 21 obetí na životoch si v utorok na predmestí talianskeho mesta Benátky vyžiadala nehoda, pri ktorej sa autobus zrútil z nadjazdu nad železničnou traťou. Informovali o tom agentúry AFP, Reuters a AP.

Nehoda, ku ktorej došlo v utorok približne o 19.45 h miestneho času v pevninskej časti Mestre, si vyžiadala najmenej 21 obetí vrátane dvoch detí a 18 ľudí utrpelo zranenia. Štyria zranení sú vo vážnom stave, citovala agentúra AP predstaviteľa Benátok Renata Borasa.

Nehoda autobusu v Taliansku
Zobraziť galériu (5)
Nehoda autobusu v Taliansku  (Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni)

Podľa denníka La Repubblica je 21 mŕtvych, 12 ranených a niekoľko nezvestných. Nehoda sa stala tesne pred 20:00 na nadjazde spojovacej cesty, ktorá vedie z benátskej časti Mestre smerom na diaľnicu A4. Niektoré z prvých nájdených obetí boli obhorené, boli medzi nimi aj maloletí, píše La Repubblica.

archívne video

Nebezpečná jazda na červenú a zrazený motorkár v Brne (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Autobus viezol turistov

Autobus s pohonom na plyn sa ihneď po dopade zo zhruba desaťmetrovej výšky vznietil, píšu médiá. Miestne nemocnice pracujú na maximálnu kapacitu a späť do služby boli povolaní lekári a pohotovostný personál. 

Nehoda autobusu v Taliansku
Zobraziť galériu (5)
Nehoda autobusu v Taliansku  (Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni)

Autobus viezol turistov z historického centra Benátok do kempingu, napísala britská spravodajská stanica BBC. Podľa miestnych médií autobus zišiel z cesty a padal približne 30 metrov. Po dopade v blízkosti železničnej trate ho zachvátili plamene. Starosta Benátok Luigi Brugnaro opísal miesto nehody ako "apokalyptické". Talianska premiérka Giorgia Meloniová vyjadrila rodinám obetí úprimnú sústrasť.

Talianske médiá najprv písali o linkovom autobuse, ANSA však priniesla informáciu, že vozidlo si najal mestský kemp Hu Venezia Camping in Town pre prepravu ubytovaných turistov. Kemp sa nachádza v benátskej časti Marghera len niekoľko kilometrov od miesta nehody. O národnosti turistov zatiaľ nie sú podrobné informácie. Denník Corriere del Veneto píše o skupine Ukrajincov a niekoľkých Nemcov.

Nehoda autobusu v Taliansku
Zobraziť galériu (5)
Nehoda autobusu v Taliansku  (Zdroj: SITA/AP/Antonio Calanni)

Nevoľnosť vodiča

Taliansky minister dopravy Matteo Salvini uviedol, že nehodu mohla spôsobiť náhla nevoľnosť vodiča, ktorý pri nehode zahynul. Rodinám obetí vyjadrili sústrasť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. 

Hovorca nemeckého rezortu diplomacie pre agentúru AFP povedal, že nemecké veľvyslanectvo v Ríme spolupracuje s talianskymi úradmi pri overovaní, či sú medzi obeťami nemeckí občania. Miestne úrady oznámili, že medzi obeťami sú dve deti. Dodali, že zachrániť sa podarilo 15 ľudí. Autobus podľa hasičov po zrútení začal horieť. 

Havária je najhoršia svojho druhu v Taliansku od januára 2017, keď pri nehode autobusu s maďarskými školákmi na diaľnici pri Verone na severe krajiny zahynulo 18 ľudí. Väčšina obetí zomrela pri požiari, ktorý autobus zachvátil po náraze do zvodidla a stĺpa nadjazdu.

Úrady potvrdili úmrtie 21 ľudí

Úrad benátskeho prefekta v stredu potvrdil, že pri utorkovom zrútení autobusu z nadjazdu nad železnicou na predmestí Benátok zahynulo 21 ľudí. Informuje agentúra ANSA. Paolo Rosi, koordinátor útvaru pohotovostnej služby Suem 118 Veneto, povedal, že medzi mŕtvymi je aj bábätko, 12-ročné dieťa a tínedžerka.

Štyria zo zranených ľudí sú podľa Rosiho na jednotke intenzívnej starostlivosti. Úrady doteraz zistili totožnosť siedmich zosnulých. Medzi nimi je aj Rakúšanka, zrejme matka dvoch dievčat vo veku tri a 13 rokov, ktoré sú v nemocnici v meste Treviso v regióne Benátsko a údajne nie sú v ohrození života. Kolegovia vodiča uviedli, že to bol skúsený profesionál. Vrak autobusu počas noci z miesta nehody odstránili a odviezli do depa.

Medzi obeťami nie sú Slováci

Medzi obeťami ani zranenými pri utorkovej dopravnej nehode autobusu na predmestí talianskeho mesta Benátky nie sú podľa dostupných informácií občania Slovenskej republiky. Uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Zastupiteľský úrad SR v Ríme je v súvislosti s tragickou nehodou autobusu v Taliansku v kontakte s miestnymi orgánmi," dodalo ministerstvo. Úrad benátskeho prefekta v stredu potvrdil, že po páde autobusu z nadjazdu nad železnicou na predmestí Benátok zahynulo 21 ľudí. Medzi mŕtvymi je aj bábätko, 12-ročné dieťa a tínedžerka.

Autobus viezol ľudí z historického centra Benátok do kempingu. Nešťastie sa stalo medzi štvrťami Mestre a Marghera a autobus poháňaný metánom začal po páde z desaťmetrovej výšky horieť. Záchranári oznámili, že ide o "tragédiu prevažne mladých ľudí". Benátska prokuratúra začala vyšetrovanie príčin nehody.  

Viac o téme: NehodaObeteTalianskoUkrajinaTragédia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu