Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Novinár Saviano dostal pokutu 1000 eur za ohováranie premiérky

Giorgia Meloniová
Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA/Szilard Koszticsak/MTI via AP)

RÍM - Taliansky súd vo štvrtok udelil novinárovi Robertovi Savianovi pokutu 1000 eur za ohováranie premiérky Giorgie Meloniovej. Informuje agentúra AFP. Saviano pravicovú političku v celoštátnej televízii v decembri 2020 nazval "bastardka". Dnešná premiérka Meloniová bola v tom čase v opozícii.

Jeho právnik vo štvrtok oznámil, že sa proti verdiktu odvolajú. Samotný Saviano pred súdom v Ríme povedal, že proces bol "zastrašovaním" zo strany pravicovej vlády. "Pre spisovateľa nie je väčšia pocta, než vidieť, že jeho slová zaznievajú na súde... takže dnes som naozaj hrdý, že sa mi to podarilo," povedal.

Meloniovej právnik Luca Libra odmietol, že ide o prenasledovanie spisovateľa. Savianove slová nepovažuje za kritiku, ale za "urážku" a obvinil ho za "prehnaný, vulgárny a agresívny jazyk". Ako odškodné žiadal 75.000 eur. Rímsky prokurátor žiadal pokutu 10.000 eur, ale sudca stanovil desatinu tejto sumy.

Mrazivý odkaz novinárom

Skupiny na ochranu slobody tlače reagovali, že prípad vysiela "mrazivý" odkaz novinárom. Saviano je autor bestselleru Gomora o neapolskej mafii a pre mafiánske vyhrážky žije pod policajnou ochranou. "Trestne ma stíhajú za slová, ktoré som použil pri kritike populistických klamstiev vyslovených proti mimovládnym organizáciám a migrantom," vyhlásil Saviano pred pojednávaním. Povedal, že sudca "bude musieť rozhodnúť, či je alebo nie je možné uplatňovať si v Taliansku právo na kritiku".

Slová, za ktoré Saviano dostal pokutu, odzneli v televíznej politickej diskusii po smrti šesťmesačného chlapca z Guiney. Malého Josepha zachránila charitatívna loď Open Arms, ale zomrel ešte pred poskytnutím lekárskej pomoci. Podľa Meloniovej humanitárne záchranné lode "treba potopiť". Matteo Salvini, vtedajší minister vnútra, zabránil takýmto plavidlám zakotviť v talianskych prístavoch.

Viac o téme: Súd TalianskoNovinárGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu