Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vážne nedostatky počas macedónskych volieb

Parlamentné voľby v Macedónsku
Parlamentné voľby v Macedónsku (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká vláda v pondelok vyjadrila vážne obavy v súvislosti so správami o neregulérnostiach počas parlamentných volieb v Macedónsku, pričom zdôraznila, že takýto postup podkopáva vieru voličov v demokratický proces v balkánskej krajine.

Ako povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Andreas Peschke, Berlín preto vyzval na zopakovanie volieb v tých regiónoch, kde hlasovanie poznačili problémy. Zdôraznil pritom, že "voľby musia byť slobodné, spravodlivé a v súlade s medzinárodnými pravidlami." Víťazstvo vo voľbách po čiastočnom spočítaní hlasov oznámila stredopravá strana VMRO-DPMNE macedónskeho premiéra Nikolu Gruevského.

"Vláda sa s veľkým znepokojením dopočula o neregulérnostiach a násilných útokoch, ktoré zatienili včerajšie parlamentné voľby v Macedónsku. Tieto incidenty samozrejme podkopávajú dôveru obyvateľov v demokratický proces," uviedol Peschke. Nedeľné voľby v Macedónsku poznačili násilnosti, ktoré si vyžiadali jednu obeť počas streľby v Aračinove, oblasti obývanej etnickými Albáncami, kde hlasovanie tiež poznačilo zasahovanie a podvody s volebnými lístkami.

Hlasovanie museli prerušiť asi v 20 volebných okrskoch, vrátane Aračinova. Gruevski vo večernom prejave po ohlásení víťazstva prisľúbil zopakovanie volieb v postihnutých oblastiach. Voľby, piate v Macedónsku od odtrhnutia od bývalej Juhoslávie a vyhlásenia nezávislosti v roku 1991, sú vnímané ako skúška demokratického kreditu a ambície balkánskeho štátu vstúpiť do Európskej únie a NATO.

Víkendové voľby už komentovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá vyhlásila, že "nesplnili kľúčové medzinárodné štandardy".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu