Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gruevski sa vyhlásil za víťaza volieb

Nikola Gruevski Zobraziť galériu (4)
Nikola Gruevski (Zdroj: SITA)

Skopje - Úradujúci macedónsky premiér Nikola Gruevski vyhlásil v noci nadnes koalíciu Za lepšie Macedónsko.

V koalícii dominuje jeho národno-konzervatívna strana VMRO-DPMNE, za víťaza nedeľňajších predčasných parlamentných volieb, poznačených násilnosťami a obvineniami z podvodov.

Po sčítaní 80 percent hlasov Gruevski v nedeľu krátko pred polnocou v Skopje vyhlásil, že jeho koalícia získa viac ako 60 mandátov v 120-člennom parlamente.

"Je to historické víťazstvo," povedal Gruevski a sľúbil, že bude pokračovať v úsilí o integráciu Macedónska do EÚ a NATO.

Zároveň vyjadril poľutovanie nad násilnosťami, pri ktorých zahynul jeden človek a množstvo ďalších utrpelo zranenia. V 20 volebných miestnostiach, ktoré sa nachádzali v oblastiach obývaných prevažne Albáncami, sa budú voľby pre násilie opakovať.

Trend smerujúci k víťazstvu koalície Za lepšie Macedónsko potvrdila aj ústredná volebná komisia. Opozičná Slnečná koalícia za Európu, zoskupená okolo Sociálnodemokratického zväzu (SDSM), uznala prostredníctvom líderky Radmily Secerinskej svoju porážku.

O hlasy Albáncov, ktorí tvoria asi štvrtinu macedónskej populácie, sa uchádzali opozičná Demokratická únia pre integráciu (DUI) a Demokratická strana Albáncov (DPA). Vystúpenie DPA z koalície v marci v súvislosti s neuznaním Kosova viedlo k pádu vlády. Gruevski už pred voľbami oznámil, že vládu opäť vytvorí s DPA.

Pred predčasnými voľbami sa v Macedónsku rozpútala vlna násilia medzi prívržencami oboch albánskych politických subjektov. Trojtýždňová predvolebná kampaň sa začala 11. mája útokom na šéfa DUI Aliho Ahmetiho, na ktorého vozilo spustili paľbu neznámi páchatelia.

Jednou z prvých úloh novej vlády bude vyriešenie 17-ročného sporu s Gréckom o pomenovanie krajiny. Od neho závisí aj pozvánka pre Macedónsko do NATO, ktorú nezískalo na aprílovom summite v Bukurešti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu