Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šéf NATO prekvapil: Stoltenberg verí, že aj po voľbách sa so Slovenskom dohodne na pomoci Ukrajine

Jens Stoltenberg verí, že sa dohodne aj po voľbách so Slovenskom o pomoci Ukrajine.
Jens Stoltenberg verí, že sa dohodne aj po voľbách so Slovenskom o pomoci Ukrajine. (Zdroj: SITA/Olafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix via AP)

KODAŇ - Severoatlantická aliancia sa bez ohľadu na výsledky slovenských volieb najskôr zhodne s Bratislavou na poskytovaní ďalšej pomoci Ukrajine. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal šéf NATO Jens Stoltenberg. Podľa neho sa podarí vyriešiť aj nezhody medzi Poľskom a Ukrajinou, ktoré súvisia so zákazom dovozu ukrajinského obilia.

"Očakávam a som si istý, že Ukrajina a Poľsko nájdu spôsob, ako tieto záležitosti urovnať bez toho, aby to malo vplyv na vojenskú podporu Ukrajiny," povedal Stoltenberg.

Na Slovensku sa dnes o 7.00h začali v poradí štvrté predčasné a celkovo deviate parlamentné voľby v ére samostatnej republiky (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Varšava platila za jedného z najpevnejších spojencov Kyjeva, ktorý sa už poldruha roka bráni pred vojenským napadnutím zo strany Ruska. Vzťahy sú ale v poslednej dobe napätejšie kvôli sporu o dovoz ukrajinského obilia, pretože poľská vláda zákaz exportu predĺžila. To neskôr ostro kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Mateusz Morawiecki vzápätí uviedol, že Poľsko už nedodáva Ukrajine výzbroj.

Ďalšia vojenská pomoc Ukrajine je veľkou témou aj na Slovensku, ktoré v sobotu volí  nový parlament. Favorit hlasovania - strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica - v kampani opakovane odmietla pokračovanie dodávok vojenskej pomoci Kyjevu.

Viac o téme: Jens StoltenbergPomoc UkrajineParlamentné voľby 2023Šéf NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu