Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lídri 47 krajín rokujú na summite EPC o spolupráci, situácii v Kosove i energii

Kongresové centrum v Granade Zobraziť galériu (3)
Kongresové centrum v Granade (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

GRANADA - Lídri zo 47 krajín budú vo štvrtok v španielskej Granade na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) rokovať o zlepšení spolupráce, napätí medzi Srbskom a Kosovom i o energetickej bezpečnosti. Informuje agentúra DPA a stanica RTVE.

Kongresové centrum v Granade
Zobraziť galériu (3)
Kongresové centrum v Granade  (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

Hovoriť sa bude aj o napätí medzi Arménskom a Azerbajdžanom. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa však podľa medializovaných informácií nestretne s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktoré sa malo uskutočniť na okraji summitu. Lídri účastníckych krajín by mali hovoriť aj o ďalších záležitostiach ako vplyv umelej inteligencie, energetická bezpečnosť a prechod na obnoviteľné zdroje energie. 

Pricestoval aj ukrajinský prezident Zelenskyj

Do dejiska summitu EPC vo štvrtok pricestoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Naším spoločným cieľom je zaistiť bezpečnosť a stabilitu nášho spoločného európskeho domova," uviedol po príchode na sociálnej sieti. Granada sa nachádza v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. V meste panujú prísne bezpečnostné opatrenia a na poriadok dohliada 3700 príslušníkov štátnej polície, 1400 príslušníkov Občianskej gardy (Guardia Civil) a 400 miestnych policajtov.

Kongresové centrum v Granade
Zobraziť galériu (3)
Kongresové centrum v Granade  (Zdroj: SITA/AP/Manu Fernandez)

V piatok sa v Granade uskutoční aj neformálny summit Európskej únie. Lídri dvadsaťsedmičky na ňom budú diskutovať o bezpečnosti, obrane, migrácii a rozširovaní EÚ. Slovensko bude na oboch summitoch zastupovať premiér Ľudovít Ódor. Španielsko od 1. júla do 31. decembra tohto roka predsedá Rade Európskej únie.

Viac o téme: EnergieSpoluprácaRokovanie KosovoLídri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu