Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Azerbajdžan zadržal vysokopostaveného veliteľa Náhorného Karabachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hussein Malla)

BAKU - Azerbajdžanská bezpečnostná služba v piatok oznámila, že zadržala popredného veliteľa Náhorného Karabachu, podozrivého z "teroristickej" činnosti v tomto separatistickom regióne, ktorý má arménske väčšinové obyvateľstvo a nachádza sa v rámci hraníc Azerbajdžanu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Bezpečnostná služba identifikovala muža ako Davita Manukjana. V arménskej armáde ho podľa nej povýšili do hodnosti generálmajora a potom sa stal prvým zástupcom veliteľa separatistických síl v Náhornom Karabachu. Náhorný Karabach je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým Arméni. Oblasť je roky predmetom sporov medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktoré oň v uplynulých desaťročiach viedli už dve vojny.

Azerbajdžan tam minulý týždeň podnikol bleskovú vojenskú operáciu, ktorou de facto získal kontrolu nad sporným karabašským územím. Arménska vláda piatok oznámila, že po týchto udalostiach sa z Karabachu do Arménska uchýlilo už vyše 85.000 karabašských Arménov. V čase pred poslednou eskaláciou v Karabachu žilo asi 120.000 etnických Arménov. Karabašské úrady vo štvrtok oznámili, že 1. januára 2024 Republika Náhorný Karabach (Republika Arcach) prestane existovať ako štátny útvar.

Viac o téme: AzerbajdžanNáhorný KarabachZadržanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu