Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

AKTUÁLNE Nemecko s okamžitou platnosťou začína kontroly na hraniciach s Českom

(Zdroj: Topky)

BERLÍN - Nemecká polícia s okamžitou platnosťou začína na hraniciach s Českou republikou a Poľskom zosilnené pružné a mobilné kontroly, cieľom je boj proti prevádzačom. Dnes to oznámila spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová. Kontroly, ktoré nebudú stacionárne, ale prispôsobené aktuálnej situácii, sú podľa ministerky dohodnuté so susednými štátmi, a nepodliehajú teda ohláseniu Európskej únii.

"Musíme bezpodmienečne zastaviť prevádzačov, pretože kvôli maximálnemu zisku dávajú napospas ľudské životy. Preto spolková polícia okamžite začína s dodatočnými flexibilnými kontrolami v kľúčových miestach pašeráckych trás na hraniciach s Českom a Poľskom," povedala Faeserová.

archívne video

Spoločné hliadky slovenských a maďarských policajtov (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Nemecko tak zatiaľ nezavedie stacionárne kontroly podľa vzoru tých, ktoré na vybraných miestach vykonáva od roku 2015 na pomedzí s Rakúskom. Zavedenie takýchto kontrol ale Faeserová nevylučuje, v minulosti ich opakovane označila za poslednú možnosť.

Faeserová je pod tlakom regiónov a konzervatívnej opozície, aby zastavila nelegálnu migráciu. Do konca augusta v krajine požiadalo o azyl 204-tisíc ľudí. Očakáva sa, že do konca roka môže byť takýchto žiadostí až 400.000.

Viac o téme: HraniceČeskoKontrola Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu