Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojenská junta v Nigeri chce rokovať o časovom harmonograme stiahnutia francúzskych vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Sam Mednick)

NIAMEY - Vojenská junta v Nigeri v utorok uviedla, že chce vytvoriť "časový rámec" pre plánované stiahnutie francúzskych vojakov z Nigeru. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Predstavitelia junty, ktorí sa k moci dostali koncom júla po zvrhnutí demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, povedali, že časový rámec stiahnutia francúzskych vojakov "musí byť stanovený v rámci rokovaní a po vzájomnej dohode". 

Archívne video: Rozhovor so študentom z Nigérie, ktorý uteká z Ukrajiny cez našu hranicu: Nechcem tu zostať!

Rozhovor so študentom z Nigérie, ktorý uteká z Ukrajiny cez našu hranicu: Nechcem tu zostať! (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu oznámil, že Paríž do konca tohto roka stiahne svojich vojakov z Nigeru a ukončí vojenskú spoluprácu s touto západoafrickou krajinou. Do Francúzska sa vráti aj francúzsky veľvyslanec v Niamey Sylvain Itté.

Junta v Nigeri oznámenie o stiahnutí francúzskych vojakov privítala a označila ho za "nový krok k suverenite" krajiny. Západoafrický Niger so svojimi 25 miliónmi obyvateľov bol v poslednom období dôležitým partnerom Francúzska v boji proti terorizmu v oblasti Sahelu. Francúzsko má v tejto krajine rozmiestnených približne 1 500 vojakov.

Viac o téme: StiahnutieVojenská juntaFrancúzskoNigerFrancúzski vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu