Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší wagnerovci obeťami leteckej katastrofy: VIDEO V Mali sa zrútilo veľké vojenské lietadlo

Na palube zrúteného stroja mali byť aj wagnerovci.
Na palube zrúteného stroja mali byť aj wagnerovci. (Zdroj: Twitter)

BAMAKO - V meste Gao na severe Mali sa v sobotu pri pristávaní zrútilo vojenské lietadlo. Panujú obavy z vysokého počtu obetí, ale zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne upresňujúce informácie od úradov, uviedla dnes agentúra AFP.

"Príčiny (letecké katastrofy) ešte nie sú známe," uviedol nemenovaný zdroj z miestneho letiska. Lietadlo podľa neho bolo "preťažené" malijskými vojakmi a ich spojencami, žoldniermi z ruskej Wagnerovej skupiny.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 578 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

"Počet obetí je vysoký," uviedol diplomatický zdroj, ktorý tiež povedal, že lietadlo prepravovalo vojakov a ich ruských spojencov, ako aj vojenské vybavenie.

Žiadne úradné oznámenie zatiaľ nebolo vydané.

"Nepripadá do úvahy, aby som sa vyjadril k vojenským záležitostiam," zareagoval na otázku jeden z predstaviteľov malijskej armády.

"Zasahovali sme, ale veľa sme toho nezmohli. Je to naozaj vážne. Viac nemôžem povedať," uviedol nemenovaný hasič.

Hovorca nemeckej armády, ktorej vojaci sú v Gao v rámci misie OSN v Mali (MINUSMA) potvrdil AFP zrútenie lietadla. "Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, lietadlo minulo pristávaciu dráhu," uviedol s tým, že nešlo o nemecké lietadlo, ale o stroj ruskej výroby Il-76.

Vojenské letisko v Gao používa malijská armáda, ako aj jej ruskí partneri a misie OSN.

Mali sa dlhodobo stretáva s povstalcami napojenými na teroristickú sieť al-Kájda a organizáciu Islamský štát, ktorí si v poslednom desaťročí vytvorili zázemie na severe krajiny. Svoje aktivity rozšírili islamisti aj do ďalších regiónov západoafrickej krajiny a tiež do ďalších štátov v oblasti Sahelu južne od Sahary. Tu ovládli rozsiahle územia, zabili tisíce ľudí a milióny ich vyhnali z domovov.

Frustrácia z rastúcej neistoty podnietila v Mali od augusta 2020 dva vojenské prevraty. Junta následne spálila mosty s tradičnými západnými spojencami a požiadala o pomoc ruských žoldnierov. Jej nečakaná júnová požiadavka na odchod mierových síl OSN vyvolala obavy, že by krajina mohla skĺznuť do ešte väčšieho chaosu.

Letecká katastrofa sa stala v kontexte rastúceho napätia medzi rôznymi ozbrojenými aktérmi v oblasti a malijskou armádou. Od augusta sú regióny Timbuktu a Gao dejiskom mnohých útokov proti armádnym pozíciám a proti civilistom. Sťahovanie síl OSN sprevádza súperenie armády a ozbrojených skupín o kontrolu nad územím.

Viac o téme: ObeteMaliLetecká katastrofaIl-76Wagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu