Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bez uznania práv Palestínčanov na Blízkom východe mier nebude, uviedol Abbás

Mahmúd Abbás
Mahmúd Abbás (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed, File)

NEW YORK - Mier na Blízkom východe sa nemôže dosiahnuť bez dvojštátneho riešenia a uznania práv Palestínčanov, uviedol vo štvrtok na pôde Valného zhromadženia OSN v New Yorku palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej vyslal varovanie Saudskej Arábii v ohľadne jej zvažovania uznania Izralea.

"Tí, ktorí si myslia, že na Blízkom východe môže zavládnuť mier bez toho, aby si palestínsky ľud užíval plné, legitímne štátne práva, sa mýlia," uviedol 87-ročný prezident, ktorý opätovne vyzval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na zvolanie medzinárodnej konferencie o vytvorení palestínskeho štátu.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 573 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Spojené štáty, historický sprostredkovateľ v mierových rokovaniach medzi oboma stranami, sa takmer vzdali serióznych rozhovorov s radikálnou pravicovou vládou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorá presadila kontroverzné dohody na okupovanom západnom brehu Jordánu, pripomína AFP.

Posledná možnosť

Konferencia OSN "môže byť poslednou možnosťou zachrániť dvojštátne riešenie a zabrániť ďalšiemu zhoršeniu situácie, ako aj ohrozeniu bezpečnosti a stability nášho regiónu i celého sveta," pokračoval Abbás. Výroky palestínskeho prezidenta prišli deň po tom, čo Netanjahu na stretnutí s de facto vodcom Saudskej Arábie korunným princom Muhammadom bin Salmánom diskutoval o normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami s tým, že tento proces je "čoraz bližší".

Izrael i Spojené štáty sa domnievajú, že izraelské vzťahy so Saudskou Arábiou, kde sa nachádzajú dve najvýznamnejšie svätyne islamu, by boli významné pre vývoj na Blízkom východe, vysvetľuje AFP.

Viac o téme: MierOSNMahmúd AbbásPalestínčania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu