Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNE Ďalšia vojna? Azerbajdžan oznámil spustenie protiteroristickej operácie v Karabachu, zomreli najmenej dvaja ľudia

Na tejto fotografii z videa zverejneného ministerstvom obrany Azerbajdžanu v utorok 19. septembra 2023 stúpa dym nad oblasťou, ktorá podľa Azerbajdžanu hostí pozície arménskych síl na území Náhorného Karabachu v Azerbajdžane. Zobraziť galériu (2)
Na tejto fotografii z videa zverejneného ministerstvom obrany Azerbajdžanu v utorok 19. septembra 2023 stúpa dym nad oblasťou, ktorá podľa Azerbajdžanu hostí pozície arménskych síl na území Náhorného Karabachu v Azerbajdžane. (Zdroj: SITA/Defense Ministry of Azerbaijan via AP)

BAKU - Azerbajdžan zahájil protiteroristickú operáciu v Náhornom Karabachu, informovalo podľa azerbajdžanskej tlačovej agentúry APA ministerstvo obrany v Baku.

Aktualizované 21:34 Irán v utorok navrhol, že sprostredkuje riešenie vojenského konfliktu medzi Azerbajdžanom a Arménskom v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach. Teherán zároveň vyzval na dodržiavanie dohody o prímerí medzi oboma krajinami. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

Aktualizované 21:33 Arménski separatisti v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach obvinili v utorok medzinárodné spoločenstvo z nečinnosti a neschopnosti zabrániť ďalšej eskalácii po tom, čo Azerbajdžan spustil v oblasti vojenskú operáciu a vyzval Arménskom podporované jednotky na kapituláciu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Aktualizované 18:53 Najmenej päť ľudí zahynulo a 80 utrpelo zranenia v dôsledku pozemnej vojenskej operácie, ktorú v utorok spustil Azerbajdžan v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach obývanom Arménmi. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, uviedla agentúra AFP.

Aktualizované 17:53 Azerbajdžanské vojská prelomili obrannú líniu arménskych síl v Náhornom Karabachu na viacerých miestach, povedal azerbajdžanský poradca pre zahraničnú politiku agentúre Reuters. Súčasne ubezpečoval, že aj napriek vojenskej operácii zostáva Azerbajdžan oddaný mierovému urovnaniu sporu s Arménskom.

Aktualizované 17:27 Arménsky premiér Nikol Pašinjan v utorok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a šéfom americkej diplomacie Antonym Blinkenom v súvislosti s ukončením eskalácie v Náhornom Karabachu. Informovala o tom Pašinjanova hovorkyňa, píše agentúra AFP.

Aktualizované 16:55 Azerbajdžan v utorok uviedol, že po spustení vojenskej operácie v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach bude chrániť tamojších etnických Arménov. Baku súčasne vyzvalo separatistické jednotky, aby sa z regiónu stiahli.

Aktualizované 16:51 Intenzita paľby na fronte s azerbajdžanskými silami sa výrazne znížila, uviedli arménski separatisti ovládajúci Náhorný Karabach podľa agentúry Reuters. Karabach podľa agentúry Interfax navrhol Baku okamžitý pokoj zbraní a začať rokovania.

Aktualizované 16:21 Rusko pracuje na tom, aby sa konflikt Azerbajdžanu a Arménska o Náhorné Karabach vrátil k diplomatickým riešeniam, uviedol dnes Kremeľ. Jeho hovorca podľa agentúr vyjadril znepokojenie nad "brutálnou eskaláciou" sporu po tom, ako Azerbajdžan podľa svojho vyjadrenia začal protiteroristickú operáciu v enkláve.

Aktualizované 15:38: Arménske ministerstvo zahraničia podľa agentúry TASS oznámilo, že sa Baku dopúšťa rozsiahlej agresie. Zo Stepanakertu, správneho centra Náhorného Karabachu, sú hlásené výbuchy a pod paľbou sa ocitli aj ďalšie mestá a obce, informovala agentúra Armenpress. Najmenej dvaja ľudia vrátane dieťaťa pri útokoch zomreli a ďalší utrpeli zranenia, povedal ombudsman neuznanej arménskej karabašskej republiky Gerham Stepanjan.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany podľa azerbajdžanskej agentúry APA uviedlo, že pri operácii sa zameria výhradne na armádne ciele.

Podľa vyjadrenia karabašského ombudsmana Stepanjana na sociálnej sieti X ale ostreľovanie zasiahlo aj obytné domy. Podľa neho sú zatiaľ informácie najmenej o dvoch mŕtvych.

Európska únia vyzvala Azerbajdžan, aby ukončil súčasné vojenské akcie. "Je potrebné sa okamžite vrátiť k dialógu medzi Baku a Arménmi v Karabachu," povedal podľa Reuters šéf únijnej diplomacie Josep Borrell a ponúkol, že EÚ tento dialóg sprostredkuje. Vyjadril zároveň obavy, že nová eskalácia by mohla viesť k exodu obyvateľov Náhorného Karabachu.

Aktualizované 14:15: Arménske ministerstvo zahraničia podľa agentúry TASS oznámilo, že sa Baku dopúšťa rozsiahlej agresie. Zo Stepanakertu, správneho centra Náhorného Karabachu, sú hlásené výbuchy a pod paľbou sú aj ďalšie mestá a obce v oblasti, informovala agentúra Armenpress. Správam o útokoch predchádzalo oznámenie Baku o začatí protiteroristickej operácie v oblasti.

Ruské ministerstvo zahraničia vyzvalo na ukončenie bojov. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová okrem toho podľa Reuters oznámila, že Azerbajdžan uvedomil ruský mierový kontingent v Náhornom Karabachu len niekoľko minút pred začatím vojenských akcií. Ruskí vojaci sú v oblasti od konca vojny medzi Azerbajdžanom a Arménskom v roku 2020 a majú dohliadať na dodržiavanie mieru. Popri Rusku sa v konflikte medzi Baku a Jerevanom dlhodobo diplomaticky angažuje aj Turecko. To sa podľa Baku dnes postavilo na stranu Azerbajdžanu. Turecký minister obrany Yaşar Güler v telefonáte so svojím azerbajdžanským náprotivkom povedal, že Turecko "je aj dnes na strane Azerbajdžanu", povedal podľa TASS azerbajdžanský rezort obrany.

Aktualizované 13:30:  Azerbajdžanské sily dnes popoludní miestneho času narušili prímerie s Arménskom a podnikajú raketové a delostrelecké útoky na Náhorný Karabach s prevažne arménskym obyvateľstvom, tvrdia podľa agentúry Armenpress miestne arménske úrady. V Stepanakerte, správnom centre Náhorného Karabachu, sa ozývajú výbuchy, informuje server BBC News. Mesto intenzívne bombardujú azerbajdžanské sily, uviedol spravodajca agentúry Armenpress na mieste.

"Azerbajdžan zahájil rozsiahlu vojenskú ofenzívu proti republike Arcach (arménsky názov pre neuznanú karabašskú republiku, pozn. ČTK). V tejto chvíli je pod intenzívnou paľbou správne stredisko Stepanakert aj ďalšie mestá a dediny," citovala agentúra Armenpress vyjadrenie arménskych úradov.

Aktualizované 12:57: V Stepanakerte, správnom centre Náhorného Karabachu s prevažne arménskym obyvateľstvom, sa ozývajú výbuchy, informuje server BBC News. Podľa arménskej tlačovej agentúry Armenpress mesto intenzívne bombardujú azerbajdžanské sily. Azerbajdžan krátko predtým informoval o začatí "lokálnej" protiteroristickej operácie v Náhornom Karabachu. V Stepanakerte sú podľa videí na sociálnych sieťach počuť sirény a streľba.

Míny zabili šiestich ľudí

Operáciu vysvetlilo ako nutnú reakciu na kroky arménskej armády, ktorá podľa neho pravidelne ostreľuje azerbajdžanské pozície a pokladá míny na azerbajdžanskom území. Krátko pred oznámením o operácii Azerbajdžan ohlásil úmrtie šiestich ľudí, ktoré podľa neho zabili míny nastraženej Arménmi.

„Opakujeme, že civilné obyvateľstvo a civilná infraštruktúra nie sú cieľmi, sú znefunkčnené iba legitímne vojenské ciele,“ poznamenalo azerbajdžanské ministerstvo obrany.

Azerbajdžan o svojom postupe informoval ruský mierový kontingent, uviedlo aj ministerstvo. Ruskí vojaci pôsobia v Náhornom Karabachu od konca vojny v roku 2020, ktorú zviedli Jerevan a Baku o túto spornú horskú oblasť. Rusko vtedy pomohlo vyjednať prímerie.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany však dnes uviedlo, že podmienky dohody o ukončení bojov z novembra 2020 sa porušujú a že pokračujúca prítomnosť arménskej armády v Náhornom Karabachu je ohrozením regionálneho mieru a stability.

V utorok ministerstvo obrany v Baku obvinilo arménske sily zo „systematického ostreľovania“ vojenských pozícií a uviedlo, že reagovalo spustením „lokálnych, protiteroristických aktivít... s cieľom odzbrojiť arménske sily a zabezpečiť stiahnutie ich formácií z územia našej krajiny“.

Azerbajdžan a Arménsko bojujú o Náhorný Karabach od rozpadu Sovietskeho zväzu a viedli o túto oblasť už dve vojny. Náhorný Karabach patrí podľa medzinárodného práva Azerbajdžanu, no oblasť obývajú prevažne Arméni.

Na jeseň 2020 Azerbajdžan získal kontrolu nad časťou Náhorného Karabachu a priľahlými okresmi, ktoré do tej doby ovládali Arméni. Boje si vyžiadali životy asi 6700 ľudí.

Od decembra Azerbajdžan zriadil de facto blokádu jedinej cesty do enklávy z Arménska, známej ako Lachinský koridor. Obvinil Arménsko z používania cesty na privážanie vojenských zásob, čo Arménsko popiera. Tento krok spôsobil aj veľkú humanitárnu krízu.

Viac o téme: AzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu