Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko tvrdí, že arménski ozbrojenci začali odovzdávať zbrane a strelivo

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

JEREVAN - Arménski separatisti v azerbajdžanskom regióne Náhorný Karabach v piatok odovzdali časť svojich zbraní príslušníkom ruského mierového kontingentu. Podľa agentúry AP o tom informovalo ruské ministerstvo obrany.

Stalo sa tak dva dni po tom, ako Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad týmto odštiepeneckým regiónom, ktorý je od 90. rokov zdrojom konfliktu so susedným Arménskom. Ozbrojené skupiny etnických Arménov odovzdali ruským vojakom šesť obrnených vozidiel, viac ako 800 kusov ručných zbraní a asi 5000 kusov munície, uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení. Azerbajdžan v utorok spustil v Karabachu veľkú vojenskú operáciu, ktorú označil za "protiteroristickú", pričom požadoval, aby Arméni zložili zbrane a aby sa ich vláda rozpustila. Vedenie Náhorného Karabachu o deň neskôr súhlasilo s požiadavkami Baku.

Následne sa vo štvrtok za účasti zástupcov ruského vojenského kontingentu začali rokovania o integrácii sporného regiónu pod správu Azerbajdžanu. Ruské ministerstvo obrany takisto oznámilo, že v piatok boli v regióne zaznamenané dva prípady porušenia dohodnutého prímeria, zaobišli sa však bez obetí. Ruská strana tiež informovala o dodávke viac ako 50 ton humanitárnych zásob pre civilné obyvateľstvo Karabachu, ktoré tam ruské jednotky dopravili cez Lačinský koridor. Ide o cestu, ktorá bola uplynulých desať mesiacov zablokovaná.
 

Viac o téme: RuskoAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu